lørdag 11. august 2012

Spania - Alfaz del Pi, Albir, Altea, Calpe and Benidorm


De siste 4 årene (tror det var fjerde året nå ja), har jeg og min "bedre" halvdel reist til Alfaz del Pi sammen med venner. Årsaken er meget enkel, de har hus der, stort hus med plass til mange. Og så er det jo ganske greit å komme seg dit, bare 3 timer og 45 minutter på fly. Flere selskaper som flyr til Alicante også, SAS, Norwegian og Ryan Air bare for å nevne de som flyr direkte fra Norge. Men en ting skal man være klar over, rundt sommer tider er disse flyene smekk fulle så her er det viktig å bestille billetter i god tid i forveien, hvis ikke kan det bli ganske så dyrt. Jeg har her samlet alle bilder og opplevelser vi har hatt der de siste 4 årene og da har vi jo også blitt ganske godt kjent med området og fått sett litt av noe det den nordlige delen av Cosa Blanca kysten har å by på.
Alfaz del Pi
Som sagt så flyr vi til Alicante for å komme oss hit, og så leier vi alltid bil slik at vi kan kjøre til huset og har muligheten til å ta oss kjøreturer når vi vil det. Må neste kjøre til huset, eller Casa Montaña som eierene så fint har døpt det, for det ligger på toppen av en laaaaaang og bratt bakke, som kan være nokså krevende å komme opp! Kan jo så klart ta taxi men egen bil er jo helt greit å ha tilgang til.Alfaz del Pi er nok kjent for mange nordmenn for det er mange norske som har feriehus her eller bor her fast. Det er faktisk en liten norsk "koloni" ikke så langt fra huset og norsk skole ett eller annet sted i området, men må innrømme at det har vi ikke sjekket ut. Synes det  er litt sjarmerende å reise til Spania og møte litt andre mennesker enn bare nordmenn. Så i Alfaz er vi ikke så mye ute for å være helt ærlig, her er vi bare i Casa Montaña, og det er ikke så rart med et så stort og flott hus. Bildene forteller vel alt her!


(de har til og med egne hånklær og badekåper med husets navn og logo, fancy!)

Bassenget og utsikten er bare helt utrolig flott og det er kanskje ikke så rart at vi tilbringer en del tid der. Blir jo alltids litt cava, tapas og div, har liksom blitt en tradisjon det. Har jo da også en del bilder fra akkurat dette siden vi har vært der 4 ganger med forskjellige mennesker. Så klart er det alltid oss 4 standar folkene, men vi supplementerer alltid med andre venner fra Norge, Chile, Mexico, England, Australia, og Irland, ja litt internasjonale kan man si. Ikke så rart da når jeg er gift med en Ire og hun som eier huset er gift med en australiener. En annen venninne fra Norge er sammen med en fra Chile og våre engelske venner har vi truffet på Bali. Med mye reising blir det masse forskjellige venner:)
(fra venstre: Hanne fra Norge og Carla fra Mexico)

(Hanne, Heidi fra Norge og eier av huset, Kate fra England og meg)(Liam fra Irland og Sonny fra Australia, og det ser man jo:)

(fra venstre: Alicia fra Australia, Jennifer fra Australia, Heidi og meg)
(fra venstre: Sonny, Liam, Joanne fra Australia og Andrew fra Australia)
(fra venstre: Kathrine, Heidi og Alicia)

Så dette er vår berømte tapas som vi har spist de siste 4 årene. Vi har liksom en helt fast rutine på hva vi spiser og hvor, har fått oss noen favoritter så klart, og etter at vi har hatt tapasen vår så har vi bbq night. Må fordele matlaging litt og siden vi jentene alltid lager tapas så er det gutta sin tur når vi skal grille. Det er en annen ting jeg elsker med Spania, Carrefour! Det er jo en kjede som finnes i mange land i Europa, og det er bare helt supert å handle der. De har absolutt alt, og for oss nordmenn er det jo en del billigere å handle mat der. Tro det eller ei, men det er gøy å handle mat i Spaina (og alle andre Carrefour butikker i Europa). Med et stort utvalg ender vi også alltid opp med alt for mye mat, særlig når det er gutta som skal handle til grilling!


(Sonny og sønnen hans Jyamaal)

( Grillmester her er Alen fra Chile, Liam, Sonny og Hanne ser på)Og når gutta griller må de jo også ha øl!

Etter 4 år på samme sted har man jo fått en del minner og noen ting husker man vel bedre enn andre. Som regel er vi mange som er der samtidig og det må vi alltid forevige ved å ta masse bilder ved bassengkanten og utsikten over Alfaz og hele veien ned til Benidorm. Ganske fantastisk utsikt må jeg si, og det gir jo mange flott bilder, både på dagen og på kvelden (og så klart midt på natten når man kommer hjem fra en litt fuktigere bytur).


(fra venstre: Adam og Kate fra England)


( fra venstre: Adam, Jyamaal, Sonny og Liam)


(fra venstre: Meg, Kate, Heidi, Hanne og Carla)

 
(fra venstre: Adam, Kate, Liam, meg, Hanne, Jyamaal, Sonny og Heidi)(dette er tatt mellom klokken 05.00 og 06.00, flott soloppgang)


(utsikten over Alfaz og hele veien ned til Benidorm, man kan si vidt se kyst stripen ca midt i bildet til høyre)
I år igjen var det to stykker fra Australia der, mamma'n (Jennifer) og søsteren (Alicia) til Sonny, og Jennifer hadde så klart tatt med seg noe helt spesielt fra Australia. Ikke spør meg hva det er, men det vokser på trær og er en type nøtt man spiser. Blir visst litt svimmel av det også:)


Som sagt så er det enkelt ting man huske bedre en andre, og det jeg husker aller best er vel fra det andre året vi var der. Vi ankom på en lørdag og vi disket som vanlig opp til vår tradisjonelle tapas, det som skjedde etter maten kommer nok både jeg og Liam til å huske resten av livet. Han fridde til meg! Selv om vi da hadde vært sammen i 7 år kom det alikevel veldig overraskende på meg, hadde ikke ventet det i det hele tatt. Sa selvfølgelig ja (ellers hadde jo ferien blitt kjiip.......... ha ha neida....), jo altså jeg sa ja:) og det måtte feires. frem med Champis etterfulgt av en hel del telefoner til venner og familie og så ut på byen i Benidorm...... mwhooooohahaha.
(dette var settingen han fridde i...... ikke dårlig det)
Albir

Det er en del nordmenn som er fast boende  i Albir også, men enda fler som reiser hit på ferie. Albir eller El Albir som det heter på spansk er en liten idyllisk by som ligger litt nord for Benidorm og er mye roligere en selve Benidorm. Kan jo hende det er mye av årsaken til at mange nordmenn kommer hit, for i Benidorm er det nok mest engelskmenn som holder til. Stranden i Albir heter Playa del Racó del l’Albir og er i underkant av 600  meter lang.  Langs stranden går man Paseo de Las Estrellas som er en elegant promenade.  Som sitt forbilde i Los Angeles og Hollywood har denne promenaden plaketter som visualiserer prisvinnere fra Albirs egen filmfestival.

(denne snertene bilen hadde vi nå sist gang vi var i Spania, og den passet jo kjempe bra til å cruise opp og ned promenaden i Albir).

Strandpromenaden er et flott sted hvor man kan spise frokost, lunsj eller middag. Er spesielt flott å sitte der ved solnedgang og nyte et glass vin og en liten matbit. Er jo også noe shopping muligheter der, ikke sånn kjempe mye men noe. Hver søndag er det et stort marked i Albir også, samme marked som er i Alfaz på lørdager. Er marked nesten hver dag i Spania, uansett hvor du er, de bare flytter seg litt rundt fra sted til sted. Masse flotte kupp man kan gjøre der, men det kan jo være greit å prute litt på prisen så man ikke blir helt lurt. Jeg har i alle fall kjøpt meg masse fint på disse markedene, men har vel enkelte ganger kanskje betalt litt mer enn det jeg burde. Blir jo litt sliten av den prutingen også.


Altea

Altea er helt klart favoritt stedet mitt i Alfaz del Pi området. Her er det masse flotte restauranter, små koselige gater med mange flotte butikker og alltid masse folk. Kanskje litt mange nordmenn her, i alle fall for de som liker at Spania er Spania og ikke en ferie utgave av Norge. Men uansett så er det kjempe koselig her. Det er noe helt spesielt med disse sjarmerende små gatene i mellom alle murhusene.


Alte ligger på toppen av en åsrygg med fri sikt mot Middelhavet. Gamlebyen i Altea representerer det gamle og pittoreske Spania, og denne lille historiske byen ble i sin tid fredet av general Franco og har siden beholdt sin sjarme. Kirkeplassen er utgangspunktet for mange av stedets fiestaer, der en får oppleve lokale bryllup og feiringer. Påskeseremoniene er en spesiell opplevelse med den vakre kirken er sentrum. Her er det bare å sette seg ned å nyte et glass sangria mens man titer utover den flotte kirkeplassen og alle menneskene som nyter dagene og kveldene på dette flotte stedet.


Et veldig populært sted å ta bilder er ved den lille "utkikksposten" rett ved kirkeplassen. Her har man en fantastisk utsikt over Altea og helt ned til Albir.
I Altea finner man også mange flotte og koselige restauranter. Det er til og med flere restauranter der som er i verdens klasse. Har man lyst til å være ekstra flott en kveld kan jeg jo anbefale å ta turen til Oustau de Altea som faktisk er belønnet med en stjerne i Michelin Guiden. Prisene der er ikke så alt for ille heller, men så klart er det litt dyrere her enn mange av de andre restaurantene man finner i Altea. Men det er verdt et besøk. Vi har jo selvfølgelig fått oss en fast restaurant vi da, er der hver gang vi er i området, og maten er like god hver gang. Og så er servicen der på topp og betjeningen er bare helt supre. Så lurer du på hvor du skal spise en kveld? Hvorfor ikke prøve Lobrador. Restauranten ligger på en liten åpen plass blant flere andre restauranter og like ved den nederste inngangsporten til den kjente ganle byen i Altea.
Og som på de fleste andre turist steder kommer det folk hit også for å underholde litt. De gjør alt fra synging og spilling til akrobatiske stunt. Og så vil de gjerne ha litt penger etterpå så det er alltid greit å ha et par euro i små penger på disse stedene.
Som jeg har nevnt så er Alte favoritt stedet mitt når vi er i Alfaz del Pi området, der har man alt man kan tenke seg i en liten spansk pittoresk by. Jeg anbefaler på det sterkeste at man tar turen hit hvis man er i området. Det er kjempe fin å bare gå rundt å titte litt der også, alle bygningene, butikkene og de små restaurantene og barene er verdt å bare se på. Og så får man jo masse flotte bilder der:)Calpe

Calpe er en liten bade by som ligger ca 15-20 minutters kjøretur fra Alfaz. Før i tiden var dette en fiskehavn full av kultur og historie. I dag er Calpe en skyskraper ferielandsby men har alikevel klart å ta vare på sin gamleby med middelaldergater. Hvis du tar turen til Calpe så pass på å få med deg bymurene og monumentene som er et vitne om Calpes fortid. Peñon de Ifach et fjellspring som deler stranden er et av de mest kjente kanskje og det er et naturreservat for fugler  og planter.

Normalt sett så er vi på Spania tur i juni og da er det rolig og stille i Calpe og livet er herig og rolig på stranden og langs strandpromenaden. Ikke overfylt med andre ord. Men i år så var vi der i juli og da var det helt annerledes enn det vi er vant til. Overfylt strender med voksne, barn, parasoller, turisterog alt bråk og leven man kan tenke seg. For noen passer jo det veldig bra og for andre blir det kanskje litt for mye av det gode. Vi fikk likk sjokk når vi kom fram og fant dette!

Calpes eldgamle gater i gamlebyen står der som bevis på svungne tider med sine etterlevninger av bymurer. Gå igjennom Forat de la Mar gjennomgangen og opp til Miguel Rosello plassen hvor du kan se forsvarstårnet Torreo de la Peca. Ikke glem å besøke araberkvarteret Arrabal like ved. Dette område i Calpe er full av murer,monumenter og museum. I tillegg til de Spanke lokale feiringer har tyskerene sin lokale Oktober fest i Calpe. Tilreisende fra hel Costa Blanca. Mye øl or mye morro med en veldig bra stemning.
Benidorm


På 1950 tallet var Benidorm en liten by med lite turisme, dominert av utstrakt fiskehandel. «Fiskerne fra Benidorm» hadde ifølge folkemytologien en gave når det gjaldt dypvannsfiske. De hadde spesielle hender, og fiskenettet var heklet av begavede kvinner. Fiskenettheklingen hadde de lært av araberne og det viste seg å være en utsøkt måte å fange tunfisk på. Dette ble en tradisjon blant spanjolene. På 1600-tallet ble byen plyndret og ødelagt av pirater. Men byen kom seg på bena igjen da en del sjøvann ble solgt til å lage små demninger midt i byen. På begynnelsen av 1900-tallet lå byens store kulturhus sentralt i byen og het «Plaza del Castillo,» (senere kalt «Placa del Castell.)» Idag finner man det gamle kulturhuset i «Poniente,» den eldre bydelen. Det moderne Benidorm «Levante,» består av mye industri, høye skyskrapere, hotell, kontorer og de store, gyldne, sandstrendene. (wikipedia.org)

Benidorm er en av Costa Blancas største turistbyer og har omlag 5 milliloner besøkende hvert år. Jeg personlig tror at ca 4,5 millioner av disse er engelsmenn, men det er som sagt hva jeg tror. Sier litt om hvor mye engelskmenn som er der. Og det er absolutt ikke noe galt i det i det hele tatt. En ting som ser ut til å være en populær ting å gjøre for våre engelske naboer, er utdrikkningslag. Hver dag i sommer halvåret kan man se opptil flere utdrikkninglag i Benidorm, ikke så veldig orginalt hvis du spør meg, ja, så mange er det som har utdrikknigslaget sitt der. Og det er heller ikke vanskelig å se hvem som er engelske av folk der. No offence! Men det er jo ganske så gøy å sitte i English Street å se på alle folkene da!
(her er det Jaegerboms i kjent stil for the Aussies)Det sise at man blir påvirket av miljøet man er i, og det stemmer vel kanskje det ja!
Ikke bare drikking og dansing man kan gjøre i English Street, men også noen andre gøyale ting som dette her airhockey eller biljard. Jeg skal holde meg til biljard for boxing var jeg ikke noe god på.
Jeg har faktisk ikke så mye bilder fra de gangene vi har vært ute i Benidorm, man glemmer liksom litt det å ta bilder. Kanskje ikke så rart når det første vi gjorde et år her var å måtte tilkalle ambulansen! Jentene skulle ut og en av oss tråkket på glass og kuttet seg litt, og det ville ikke stoppe å blø så da måtte ambulansen kommer. Var ikke så veldig dramatisk, etter litt salve, bandasje og en jaegerbomb ble alt så bra. Men da skjønner man også hvorfor det er lett å glemme å ta bilder:)

Benidorm er vel mest fest, morro og shopping, men det er jo en og annen sightseeing ting man kan gjøre. Vi har gjort den ene! Kjøre opp på fjelltoppen med utsikt over hele Benidormstranda. Ikke vanskelig å finne det heller, er bare en vei å kjøre, men pass på den er enveiskjørt på et sted, har gått i fella der to eller tre ganger!
Utsikten der oppe er jo ganske flott og så er det et kjempe kors der (ser det fra stranda), som er en liten minnemarkering. Der er det mange som har lagt ned blomster og skrevet hilsner til sin kjære som de har mistet. Litt vakkert og litt creepy, smak og behag.

Ellers så er det jo også litt shopping som jeg nevnte, man kan faktisk gjøre mange kupp her og prisene er litt billigere enn hjemme i Norge. Det finnes to hovedhandlegater samt at det er et par shopping sentre i orådet også. Vi har vært mest i handlegatene for det frister ikke mye å gå inne på et kjøpe senter når man kan gå ute i sola og nyte været. Man kan jo også sette seg ned på en av de små barene eller kaffeene som ligger langs handle gata, veldig billig er det der også.
Mange av turistbutikkene har det samme, og det går mye i tacky souverneers der. Noe av det er fint mens mye av det er bare skvip. Men heldigvis finnnes det ordentlige butikker i denne gata, Pimkie og Zara samt flere forskjellige sko butikker bare for å neve noen.
Byen (Benidorm) blir kalt Lille Manhattan. Siden byen er kjent for sitt ekstreme nattliv, blir den ofte sammenlignet med New Yorks natteliv. De store, britiske nattklubbene finner man i «The Square» (britenes firkant). Det finnes også et stort antall andre nattklubber/barer for «live music»-interesserte. Byens «barnevennlige» attraksjoner er «Terra Mitica, Terra Natura, Aqua Natura, Mundomar og Aqualandia.» Attraksjonene kan sammenlignes med norske «Tusenfryd» eller svenske «Liseberg.» De enorme parkene er egnet for alle aldre. I byen finner man alt fra tivolier, dyreparker, kinoer, museum, shoppingsenter, parker, religiøse parker og vannparker.(wikipedia.org)2 kommentarer:

  1. Tusen takk for et FLOTT blogginnlegg om dette fantastiske området ;) Flyttet fra Norge, til Albir, høsten-13, men "tok snart til vett" og flyttet til Altea, byen jeg elsker! Mange nasjonaliteter, og først og fremst autentisk spansk. Noen språkproblemer til å starte med, men bare å kaste seg ut i det ;) g mer fantastisk enn den unike museum/baren La Masquarada, på Kirkeplassen skal man lete lenge etter. Til og med bolig og matprisene er lavere her enn i resten av den delen av området som ligger ved sjøen. Og detter er den eneste "byen", bortsett fra Lille Manhattan, Benidorm, som dessverre har mistet sitt spanske preg..... Flott blogg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så heldig du er som bor i Altea, det er en så super koselig by. Finnes ikke noen andre som den i dette området i det hele tatt, helt unikt lite sted. Så koselig å høre at du likte innlegge mitt, har jo skrevet om denne delen av Spania et par ganger ettersom jeg har vært der litt. Gjenstår bare å besøke Michelin restauranten som er der og så er det nesten komplett. Bare nesten da ;)

      Slett

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)