onsdag 11. desember 2013

Førjuls weekend i KøbenhavnDen årlige turen til København er og har blitt en tradisjon nå. Dette er vel den femte gangen eller noe vi gjør dette. Det er egentlig en familietur for en venninne av meg, men vi har gjort det så enkelt at denne helgen er jeg og mr en del av den familien. Det er utrolig koselig og vi har det så gøy sammen. 


Flyturen til København er jo kort og grei, og det er bra for "programmet" vårt starter med en gang vi kommer fram. Vi er der i slutten av november og vi er ikke de eneste som reiser til København da, for å si det sånn. Det er veldig viktig å booke seg bord på restauranter o.l hvis man ønsker spesielle spisesteder, mye er nemlig stapp fult. Vi er så heldige å ha noen som fikser alt sånt for oss denne helgen, så vi bare møter opp, der vi får beskjed om. 


Denne fredag kvelden skal vi spise på Cafè Sorgenfri som ligger i en avstikker gate fra Strøget. Dette er et veldig lite mat sted og før jul har de bare en rett, juletapas.


Så er det jo så klart tid for juleøl og snaps. Snaps i form av Akevitt.   
Utrolig koselig lite sted, og helt perfekt for en førjuls middag med godt selskap. Maten var kjempe godt og det var masse å velge mellom, alt fra sild til ost og ribbe med div tilbehør. Her burde man så absolutt legge inn et lite besøk hvis man er i København rundt disse tider. 

Vi hadde bord litt tidlig, klokken 19.00 så vi var jo ferdig spist rundt 9, vi måtte jo gi fra oss bordet igjen da, det var egentlig bare flaks at vi fikk bord i det hele tatt, så for oss var det helt greit. Men nå måtte vi gå på en bar og få oss dessert. 


Prøvde å ta et bilde av den fine julegata i Strøget, men det ble ikke så bra, får ta med movember i stedet. 
Så klart det er Irish Coffe til dessert, ble til og med et par av de. 

Dagen etter er liksom den store dagen. Da skal vi virkelig spise, drikke og kose oss. Vi gjør vel ikke så mye annet den helgen enn å spise og drikke, men man kommer i skikkelig julestemning av det, julemat, akevitt, juleøl, gløgg you name it! Det ble juleøl til frokost også (sen frokost da).
Skulle vel ha funnet dette stede på kvelden og ikke midt på dagtid, men man måtte jo gjøre litt gøy ut av det, navnet passet liksom til oss to :)Var litt tilfeldig at vi gikk forbi dette stedet for vi skulle egentlig til lunsj på Peder Oxe. Dette er i alle fall et sted man må ha reservasjon, her er det nemlig stappfullt i førjuls tiden både til lunsj og middag. Men dette stedet vil jeg absolutt anbefale til lunsj (har spist middag der også en gang før). Danskene er jo veldig kjente for sine flott smørbrød, og de er enda bedre når det er julemat inne i bildet.  Vi var litt tidlig ute så vi tok en øl i vinkjelleren mens vi ventet på bordet vårt. Da bordet var klart var det bare å bestille i tradisjonen tro. 


Veldig fin og grei måte de gjør dette på, man får utdelt an spesial meny (får vanlig også hvis man vil), hvor man krysser av for hvilke 3 smørbrød man vil ha. Det er så mye god mat så det er ikke alltid like lett å bestemme seg, men en ting vet vi på forhånd, vi skal ha en Harald Jensen! Når man er klar til å bestille skrur man bare på lykten (den grønne) i lampen og vertinnene kommer. Kan ikke kalle de servitører for de servere i gamle tradisjonelle kjoler så de ser så flotte ut.
Maten, stemninga og stedet har bare blitt mitt aller beste førjuls opplevelse og jeg ser så utrolig fram til dette hvert år. Maten er sinnssykt god og drikke like så. 

Som jeg sa så er det ikke så mye annet enn spise og drikke vi gjør denne helgen, men bitte litte grann shopping klarer man også å legge inn. Jeg gjorde unna mine ting før vi dro på Peder Oxe, så når vi var ferdig med lunsjen der så kunne jeg bli med på en bar å ta en øl før man dro tilbake til hotellet for å ordne seg for kvelden. Middagen er inne på Tivoli og det er alltid veldig koselig å gå rundt der inne på julemarkedet før man setter seg til bords på restaurant Grøften. Ja både Peder Oxe og Grøften er blitt tradisjon på lørdagen.

Måtte bare ta med to veldig dårlige bilder av Tivoli, glemt kameraet og da er det mobilen som gjelder.


Det koset 100 DKK pr. person å gå inn i Tivoli, ikke så dyrt det, men vil du ha litt valuta for pengene så burde man jo være der litt tidlig slik at du får med deg mest mulig. Det er også en del karuseller o.l for barna så det er masse å finne på der inne. For oss så holder det å gå rundt å titte i bodene og drikke gløgg.


Jeg elsker jo København, det danske språket og ikke mins kulturen der. Men jeg må også innrømme at danskene er ganske smarte også. Når man kjøper disse koppene med gløgg (noe veldig mange gjør) så får man pantet de etterpå. De har egne automater som tar disse plastglassene. Man får tilbake 5 DKK og det hjelper til med å holde Tivoli rent. Kan tenke med at det er mange som ville ha kastet disse koppene på bakken hvis det ikke var penger å hente på de. Ikke minst så er det jo også veldig miljøvennlig, dette kan jo resirkuleres. Helt genialt, det er jo rett og slett gøy!

Nesten halve moroa i Tivoli dette her...... Neida, det er masse å se på og der er super koselig å bare gå rundt med gløggen i hånda å titte rundt. En liten tur forbi Taj Mahal.


    


Eller den russiske perrongen. Vet ikke helt hva bamser har med Russland å gjøre, kanskje noe jeg har gått glipp av her? Men gøyale er de da, eller søte, eller hva man sier om bamser ;)


Det er kjempe koselig inne på Tivoli rundt disse tider og det er mange folk der, men ikke sånn at det er helt håpløst å gå rundt. Fine gater og god stemning, så god at man blir revet med å må prøve noen spill. Ball kast!
Så er det tid for å spise igjen. Same procedure as last year, nesten samme mat også! Alltid like bra.

Ble også litt tid etter middagen til å samle hele gjengen for en kopp gløgg før man dro ut av Tivoli for å få seg dessert. Men en liten rundtur rundt området for å se seg rundt å hilse på reinsdyra først.

Ikke no' som lager mer julestemning enn dette!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)