onsdag 25. april 2012

Fiji


BULA!!!

Det er en stund siden jeg var på Fiji, men tenkte jeg måtte nevne litt om øyene i bloggen her. Jeg reiste til Fiji uten å vite så veldig mye om landet bortsett fra at det bestod av en helt haug av øyer. Siden vi var på en liten reise i Australia var det veldig greit å fly til Fiji/Nadi på Øya Viti Levu fra Sydney. Det er forøvrig to flyplasser på Viti Levu, Nadi og Suva. Den tredje flyplassen finner man på øya Vanua Leva og heter Savusavu. Vi fløy Jetstar, som har meget billige billetter og da er jo servicen deretter også. Ikke at det gjør noe for flyturen er jo på bare 3,5 time. Vi hadde heller ikke gjort så mye research før vi kom dit så det eneste vi visste var hvor vi skulle bo og at vi måtte ta noen turer ut på forskjellige øyer. Da vi ankom Nadi flyplass så tok vi bare en taxi til hotellet vårt, Smugglers Cove, ca 20 min fra flyplassen. Hotellet/hostellet var helt ok, og vi som hadde bestilt hotellrom fikk et fint rom, med stort bad og en liten balkong med utsikt til havet. Bare for å nevne litt fakta om Fiji så kan jeg jo fortelle det at det er totalt 322 øyer hvor av ca 100 av de er bebodd. Fra gamelt av ble Fiji kalt for Kannibal øya, og det er vel ikke nødvendig å forklare hvorfor. Men Fiji er altså en av de første øyene hvor man oppdaget kannibalisme. Øy gruppa, i alle fall deler av den ble oppdaget i 1643 av den nederlanske oppdageren Abel Tasman, og i 1774 kom Captain Cook til øyene. I 1874 ble øyene en Britisk koloni og i 1970 ble de endelig selvstendige.


Men over til 2011 da jeg var der................
Som du ser så er dette et helt ok hotell og vårt første inntrykk av stedet var veldig bra:) Det eneste som er litt kjedelig med dette stedet, er at på stranda har man ikke er det gjennomsiktige turkise havet man tror det er over alt, og vannet er veldig varmt, holdt vel bort i mot 30 grader celsius. Så avkjøling måtte vi ta i bassenget. De som jobbet her var også helt fantastiske, så snille, hyggelige og koselige mennesker skal man lete lenger etter. Selv om hotellet ikke var av det aller dyreste sorten så hadde de helt førsteklasses service der. Mat var også kjempe god, og billig. Var noe nytt på menyen hver kveld. Kjempe pluss med dette stedet. Flinke til å underholde gjestene sine var de også både på dagtid og kveldstid.
Utsikten fra balkongen vår! Og den var plassert så utrolig bra, fikk med oss alt derfra:) Men måtte ned i baren å ta bildet av solnedgangen. Var ikke noe dårlig start og inntrykk av Fiji det.
Vi skulle være på dette hotellet i 6 dager så den første dagen gikk bare med til å være rundt på hotellet og slappe av der. Det er ingen ting rundt i området der og vi ble anbefalt å ikke reise inn til Nadi by på kveldene, er visst litt tøft område for turister, vel, synes i alle fall de som jobbet der. Men vi måtte jo komme oss ut for å titte litt så det var jo bare å gå til tur disken de hadde på hotellet og høre hvor vi burde reise. Klart det koster litt disse utfluktene, men det er absolutt verdt det. Så vår første tur gikk til Southsea Island. En bitte liten rolig øy som var "laget" i stand til å ta i mot late turister som bare vil slappe av i sola. Og så klart er det underholdning der...................
Tradisjonell sang og dans er noe man kan se over alt på Fiji, ikke noe tvil om at de er stolte av sin kultur og det har de all grunn til å være. Jeg synes det i alle fall er veldig gøy å oppleve slike ting. Det er jo en helt annen kultur enn det vi er vant til. Jeg må jo si at de er veldig flinke til å ta vare på turistene sine der, kan jo kanskje bli litt mye synes noen, men det er jo hyggelig å se at de er så villige og glade for å kunne stelle i stand for oss som kommer på besøk.
Selv om øya var bitteliten så var det ganske stor forskjell på de to sidene av øye. De tre bildene over er tatt der hvor det var solstoler og bade område mens de under er tatt på den andre siden hvor det var ganske så mye mer vind. Men på begge disse stedene hadde vi det flotte turkise havet som jeg er så glad i.
En annen ting som kan være greit å nevne er at på mange av utfluktene er det gratis mat og drikke inkludert i prisen du betaler for selve turen. Det er jo veldig greit å bare kunne gå å hente seg det man vil drikke i baren hele dagen, og maten blir servert i fellesskap for alle som er med på turen. Det er jo også en flott måte å kunne komme i kontakt med andre mennesker på. Men det var ikke alle turene som hadde dette inkludert. Selv om vi ikke gjorde det så kunne man også booke turer som varte i flere dager. Da kom man seg selvfølgelig enda litt lengre ut fra Nadi eller øya Viti Levu som er en av de to største øyene som til sammen med alle de andre små og litt større øyene utgjør Fiji.
Mange andre kulturer er litt mer fargerike enn hva vi er vant til, og på Fiji er til og med vannet dekorert med flotte farger og eksotisk design!

Som nevnt tidligere så var vi ved Nadi i 6 dager og vi dro på 3 utflukter til sammen. Det er litt kjedelig å måtte innrømme at jeg ikke husker navnet på de to andre stedene/øyene vi var på, men tror at alt i alt så er mange av de ganske så like. Så klart finner man jo alltid en favoritt! Mulighetene er jo så mange på Fiji.
Et av bildene over viser en av båtene som tok oss ut til en av de små øyene og til og med på den så hadde vi all drikke inkludert. Turen den dagen tok vel ca 1,5 time, men på veien tilbake til hotellet hadde vi ganske store bølger. Ikke alle som klarer å være på sjøen i slike bølger og det fikk vi erfare. Andre synes det var kjempe gøy. Det ble jo litt slitsomt å måtte holde seg fast for livet når man skulle prøve å nyte et glass hvitvin, men utrolig nok ble det bare mer og mer gøy etter hvert glass med vin:) 

Vel, etter 6 dager i Nadi området skulle vi videre til Yanuca Island og Shangri la hotell, nok en gang var planen å bare slappe av og nyte solfylte dager på stranda. Må jo også få med at dette var bryllupsreisen vår, og da skal man vel ikke gjøre så mye annet enn å slappe av. Noe aktiviteter ble det jo der også, men det var i hotellets regi og ikke var det så mange utflukter vi ble med på. Men vil man på utflykter ut fra hotellet så er ikke det noe problem, alt kan fikses! Turen fra Smulgglers Cove og til Yanuca Island tok ca 1 time, og var egentlig ganske så dyrt for en slik taxi tur, husker ikke eksakt hva det kostet med det var ikke billig. Shangri la hotell ligger på sin egen private lille øy, altså Yanuca Island og det er bare hotellets gjester som har tilgang til området. Det er jo en stor golfbane der så de som bare vil komme dit for å spille golf kan gjøre det. Området rundt Yanuca Island er ikke akkurat tett bebodd, så det er heller ikke bare å ta seg en gå tur i området, det blir evt. inne på selve øya, men den er stor og det er mye forskjellig å se og gjøre der så en liten spasertur er å anbefale. Har et bilde av kart over området under.
Jeg synes rommet vi hadde var utrolig fin så jeg må bare ta med noe bilder. Det første er utsikten fra balkongen vår og der er det en kjempe stor hage hvor mange spilte fotball og drev med andre aktiviteter. Kjempe flott for barna, store og små, å ha et slik område å herje rundt på.
Jeg må si jeg synes rommet var ennå finere i virkeligheten enn på bildene, men det beste av alt var at det var så rent og pent til en hver tid. Og så er det jo veldig hyggelig at det står en flaske champagne på rommet når vi sjekket inn!

Shangri La er virkelig et hotell å anbefale hvis man skal til Fiji, det er stort og fint hotell, noen steder er det kanskje behov for noe modernisering, men det er ikke noe som er sjenerende. Ved innsjekk blir man servert noen flotte cocktails ( da er jeg vunnet med en gang), og alle som jobber der er utrolig hyggelige. Jeg tror jeg kan si at folk i Fiji er det mest hyggelige folkeslaget jeg noen gang har møtt, uten unntak. Hotell området er også kjempe fint, og de har den flotteste stranda jeg har sett på lenge.
Som jeg har nevnt tidligere så var det jo også litt aktiviteter rund på hotellet, både på dagtid og kveldstid. På dagen spilte vi en form for bocca og på kvelden var det alt fra bingo til frog race. Vi vant på bingo men frosken vår var ikke den "raskeste" av de:)
For de som har vært i Australia, nærmere Cairns, har jo sett disse store flaggermusene som er der, også kalt for flying fox, det er det også masse av på Fiji. På hotellet var det nærmest en attraksjon å se på disse. De er jo j..... store da!

                                

Litt vanskelig å se, men ale de svarte "prikkene" i treet er flaggermus, det kryr av de.
Så var det disse forskjellige aktivitetene da. Min mann er som mange andre mannfolk, glad i å fiske så han dro på fisketur en dag. Varte vel i 3 timer eller noe og han fikk en fisk!!!! Ikke helt sånne fisker man finner i Norge. Han var strålende fornøyd med hele opplegget, har vel kanskje noe å gjøre med at han faktisk fikk en fisk på kroken.
Jeg nevnte tidliger at det var en golfbane på resorten, men golf er ikke helt min sport. Men de hadde også mini golf der, og det synes jeg er litt mer artig, vel, helt fram til jeg fant ut at jeg rett og slett sugde i det spillet.
Men litt gøy er det jo. Den dagen vi gikk for å spille mini golf fant vi også ut at vi måtte utforske hotellet litt, det var jo mange steder inne på området vi ikke hadde vært og vi kunne ikke være der i 6 dager uten å se alt synes vi. Er jammen glad for at vi gjorde det. Vi fant blant annet et basseng som var for adults only, samt andre flotte bassenger og utkikspunkt.
Litt paradis kan jeg jo si at jeg har vært i. Mange forbinder vel også slike eksotiske steder med sol og paraplydrinker, og var det en ting de kunne lage så var det drinker. Ikke bare så de flotte ut men de smakte veldig godt også.Litt Fijian snack fikk vi smake på også, den ene var noe som lignet vanlig potetgull og den andre var noe helt annet som vi ikke hadde smakt lignende til før, men begge deler var kjempe godt.Dette var drinken vi fikk den siste dagen vår mens vi var på bingo, veldig stilig.

PS! Høres ut som vi er langt over 60 år her, spiller bocca og bingo, men vi er ikke det altså, vi er bare i begynnelsen av 30 åra:)

Den siste kvelden tenkte vi at vi måtte prøve å få med oss litt kultur. Det er jo lagd for turister for å tjene penger dette her, men litt av kulturen får man jo med seg allikevel. Det var i alle fall duket for tradisjonell Fijian night med dans, mat, kava og firedancers. 
Det er vel første gang jeg nevner kava så det kan jo være greit å fortelle litt om hva det egentlig er. Først og fremst så er det nasjonal drikken til Fiji samt flere av øyene i Stillehavet. På Fiji kaller de den også for Grog, og den fremstilles av røttene og bladene på planten Kava. Selve drikken har en bedøvende og beroligende effekt, men den inneholder ikke alkohol eller andre så kalte rusmidler. Kava er en viktig gjenstand i tradisjonell gavebytteøkonomi på Fiji, og presenteres i seremonier i form av en flette laget av hele tørkede røtter av planten.
Tror ikke den kava'n vi fikk på hotellet var så sterk som den de lokale drikker, jeg merket i alle fall ikke at jeg verken ble bedøvet eller beroliget. Men måtte jo så klart smake! Det ser ut som en veldig lys og tynn melkesjokolade drikk evt litt som sølevann. Smaker i alle fall nesten ingen ting, men minner nok mer om sølevann ja:) Vi fikk til og med servert den på tradisjonelt vis, altså de lager denne drikken mens de utfører et slags rituale.
Og selvfølgelig serveres Kava i små boller laget av kokosnøtter!

Før maten den kvelden var det litt tradisjonell sang og dans, og vi hadde jo allerede sett litt av dette fra før så det var jo litt spennende og se om det var noe av det samme, det var det, og det er jo veldig tillaget for turister, men koselig og verdt å få med seg. Man blir vel alltid imponert av de som danser med ild!
Denne kvelden skulle jo være en tradisjonell Fijian fest kveld så de hadde ordnet alt til den minste detalj slik at vi virkelig skulle få oppleve kulturen.  Mat ble tilbredt og servert på tradisjonell måte og til og med tallerkenene hadde de gjort sin egen vri på, se bildet under.
Dette fungerer jo veldig bra i en slik setting, og det ser jo kjempe kult ut også, lager litt ekstra stemning på en måte. Vet ikke om det hadde vært like populært hjemme i Norge da. 
    

Jeg elsker å prøve ny mat og er veldig begeistret for all verdens kokkekunst (men har ennå ikke prøvd sprøstekte kakkelakker fra Bangkok, kanskje neste gang). Denne maten var i alle fall kjempe god, tror nok det er mange som kan la seg lurer litt av utseende til mye mat fra slike eksotiske øyer å steder, de tilbereder jo alt på en helt annen måte en det vi gjør, og presentasjon av maten er ikke hoved fokuset. Etter at vi hadde nesten spist oss i hjel var det tide for en gammel, gammel tradisjon, ofring. De ofret ikke noe levende i dette tilfellet altså, men dette er da de gamle og vise mennene fra stammen skal vise seg fram. Og det hele begynner med å preppe bålet/ofrings plassen:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)