mandag 21. januar 2013

København...... og Verdens beste Restaurant, Noma


Hurra for pappa som fyller 60 år!!!!!! Den 23 juli 2012 ble pappa 60 år og det er en ting han har gått å pratet om i laaaaang tid, nemlig å gå på Restaurant Noma i København. Han har faktisk nevt det i et par år at det er en restaurant han vil på hvis man i det hele tatt klarte å være så heldige å få et bord der. Han pratet så mye om stedet det siste halvåret (før vi skulle dit) at vi slet med å holde oss alvorlige og ikke røpe hemligheten. Var det noen rundt han som pratet om restauranter eller mat og drikke så kunne du banne på at pappa klarte å nevne Noma på en eller annen måte:) For de som ikke vet hva Noma er så kan jeg jo fortelle at Noma er en førsteklasses gourmet restaurant som ligger på Christianshavn i huset Nordatlanterens brygge i København, Danmark. Bragdene som restauranten har utført er enorme innen bransjen, i 2008 ble den stemt frem til å være den 10. beste restauranten i verden (av topp 50 restauranter). I 2009 rykket de opp til en imponerende tredje plass samt at de også vant "The Chef's Choise award", og i 2010 kom Noma helt til topps. Det samme skjedde igjen i 2011, Noma ble kåret til verdens beste restaurant i følge San Pellegrino listen, og ikke tro at 2012 ble noe dårligere år, den 30. april 2012 fikk Noma førsteplassen på Restaurant Magazines liste 'The World's 50 Best Restaurants'.

Denne eksklusive restauranten har hele to stjerner i Michelinguiden, og de er den eneste restauranten i Danmark som kan smykke seg med dette. De serverer kun nordisk/skandinavisk mat, laget fra de beste råvarene i disse landene. 

Men alt dette tilhører lørdagens hendelser, vi dro jo til København fredag.

Først å fremst burde jeg jo nevne at pappa viste ingen ting om hva vi skulle gjøre den helgen, han hadde blitt bedt om å pakke en koffert og komme seg til Gardermoen. Mamma prøvde å si vi skulle til Bergen, mens min venninne Sissel (som var på jobb på Gardermoen når de kom) sa de skulle ta Trysil ekspressen. Vel, vi fikk i alle fall geleidet pappa til en sjekkinn skranke, hvor det stod på skjermen, gratulerer med 60 års dagen, god tur til København. Veldig skuffa nå for at jeg ikke finner igjen det bildet, men man kan jo tenke seg selv hvor gøy det er. I tillegg til dette hadde pappa fått brev med clues, fra meg og min søster, om hva som skulle skje. Så lang visste han at vi skulle til København, men ikke noe mer enn det. Synes også jeg må nevne litt om hvordan vi faktisk fikk bord på Noma, det er jo bare åpent for booking den første mandagen i måneden fra ca 10-13 på telefon, eller man kan sende mail. Vi hadde jo så klart sendt mail men måtte ringe også. Det tok meg og Stine tilsammen ca 300 telefon "samtaler" før vi faktisk kom igjennom og fikk booket bord til den store dagen. Gjett om vi var fornøyde med oss selv, for det er faktisk ikke alle som klarer å skaffe seg bord der, i nalle fall ikke uten å prøve en del ganger. 

Da vi ankom København måtte pappa finne ut hvor vi skulle. Dette skjedde ved at han fikk et lite brev fra oss og så skulle han navigere oss i riktig retning. Bare å håpe at vi kommer frem til riktig hotel:)
 Så bar det rett til hotellet, Hotel Danmark, som ligger ca 5-10 minutter gange fra sentralbane stasjonen, og ca 3 minutter gange fra Rådhusplassen og Strøget. Har bodd på det hotellet en gang før når jeg var på tur med jobben og selv om vi hadde litt problemer med hotellet den gangen hadde jeg sjanset på å booke det igjen. Kanskje ikke beste ide, går det dårlig første gang, ja så er det en stor sjanse for at det går dårlig neste gang også. Min mor og søster fikk spørsmål om de ville dele rom, altså mamma og pappa, Stine og Bobby på samme rom! Når vi kommer 3 par så burde man skjønne at det er rimelig uaktuelt. Det ordnet seg til slutt da, men kommer ikke til å booke med inn her igjen. Orker ikke alt det tullet der, skal ikke måtte argumentere sin sak ovenfor resepsjonen for å få de rommene man har booket. Hadde de sagt med en gang at de var overbooket og at vi alle hadde blitt flyttet til et annet hotel så hadde det vært en annen sak, men orker ikke å argumentere for at mamma og Stine med menn skal slippe å dele rom. Uansett, vi satte oss i baren og ventet til de fikk ordnet opp vi da:)  


 

Siden vi ankom hotellet utpå ettermiddagen var det ikke mye tid til å gjøre annet enn å skifte og dra ut for å spise middag. Stine hadde fikset oss bord på Custome House som ligger på Københavns havn og er en dansk/europeisk trendrestaurant. 


Ble en drink i den fancy baren før vi satte oss ved bordet. Passet jo oss veldig bra det. Var veldig greit å komme til et sted hvor det ikke var noe stress og vi kunne bare sette oss ned ved et bord, få et glass øl og vin, og så vente på å bli hentet når bordet vårt var klart. Bordet var jo klar lenge før oss og det var ikke noe problem vi kunne sette oss når det passet oss best. Både maten og drikken var veldig bra på Custome House og servicen like så god, alt var rett og slett kjempe bra, og vi stor koste oss. Kan til og med hende at pappa lurte litt på om dette var bursdagsgaven hans i og med at vi ikke hadde nevt noe mer enn dette. Men neida, etter middagen fikk han et nytt brev hvor det stod morgenmdagens hendelser.........
Her sitter bursdagsbarnet og leser at ja, vi skal på Noma


Dagen etter var det bare å stå opp og komme seg ut i det fine været. Frokost var ikke inkludert på hotellet så vi trasket av sted til Strøget for å spise frokost der. Finnes jo ingen ting bedre enn danske smørbrød, og jeg vet om en bar/pub med matservering som har veldig gode smørbrød. Første du kommer til på høyre hånd når du går inn i Strøget fra Rådhusplassen Hadde jo også en liten baktanke med å spise frokost på en pub, måtte jo ha skikkelig dansk øl ved siden av, ja, selv om det var frokost, klokka var jo rundt 11 og vi feiret bursdag.


Etter frokosten fant vi ut at det kunne være greit å splitte seg opp, man får liksom gjort litt mer hvis man går to og to sammen i stedet for 6 personer som skal både hit og dit. Stine og Bobby hadde en milelang shopping liste de skulle igjennom mens vi andre hadde bare tenkt til å gå litt rundt. Det er en av de flotte tingene med København, det er så lett å bare gå rundt å titte, eller sette seg ned på en fortaus cafe og se på livet. Det blir jo alltids litt shopping da, finner jo så klart en eller annen butikk jeg bare må innom. Strøget er jo fult av turister og jeg må innrømme at jeg hører nesten flere nordmenn der enn dansker, og det er kanskje en grunn til det. Men selv om det er midt i turist klynga så er det et sted man bare må gå igjennom når man er i København. De to obligatoriske stedene er Strøget og Nyhavn. Sikker mange dansker som kan fortelle om mange andre flotte steder hvor det ikke er propp fult av turister, byen er jo bare fantastisk. Hvis man er i København for første gang så burde man jo egentlig også gå innom HC Andersen museet og rett ved siden av har man Ripley's Museum, believe it or not. Var ikke innom der denne gangen for jeg har vært der en gang før og da har man liksom sett det. Veldig fint sted å ta med seg barn, de vil elske det. Synes faktisk det var litt interessant selv. 


Den store kvelden var kommet og det var bare å gå tilbake til hotellet for å freshe seg opp litt. Nå skulle det feires, og vi måtte jo møtes for et glass vin i bakgården til hotellet før vi tok taxi til Noma. Vi var rimelig spente kan man si, følte oss ganske eksklusive der vi satt og visste at vi skulle på verdens beste restaurant. Det er vel kanskje once in a lifetime. 

Mottakelsen da vi kom inn var jo helt fantastisk. Det er jo flere ansatte der enn det er plass til gjester, men det er vel en del av konseptet og opplevelsen. Vi satte oss ved bordet og jeg må innrømme at jeg var litt overrasket over den simple innredningen. Men det så jo kjempe flott ut der da, men trodde det skulle være mer på bordet for å være ærlig. Vi ble ønsket velkommen og den første servitøren fortalte litt om stedet og vi bestilte en flaske champagne for å ta en skål. Tror ikke jeg får oppleve en slik champagne så veldig mange ganger i livet for den kostet 1600 danske kroner for flaska. Men her skulle vi ikke spare på pengene, man blir 60 år bare en gang og dette hadde vi gledet oss til. Etter vi hadde fått champagnen og utbringt en skål så sa servitøren velbekomme og at det bare var å forskyne seg av første rett. Men, det var da ingen ting på bordet, bare noen hvite kubbelys og et par blomster vasker som stod på bordet. Pluss en liten tallerken med litt majones. Ikke så det ut som det skulle komme noe heller, skulle vi spise majonesen? Jeg måtte sjekke servietten om den var spisende, hadde jo hørt litt om dette stedet og visste at vi måtte vente det uventede. Så klart var jo dette en del av opplegget og jeg tror vi reagerte akkurat slik de hadde håpet vi skulle. Ble jo da fortalt at første rett var blomstene! Ikke helte buskasen, men det brune som så ut som litt tjukke kvister. Det var nemlig knekkebrød som skulle spises med majones. Og gjett om det var godt, var jo helt frisk og nylaget. Ikke Wasa knekkebrød man kjøper i butikken. 
Vi måtte jo le ganske godt av dette og vi var veldig spente på hva mer vi kunne vente oss. Vi visste jo på forhånd at vi skulle igjennom 20 retter så her var det nok mye å glede seg til. Var jo også livredd for at vi skulle bli mette lenge før vi fikk smakt på alt. Neste rett kom og vi lurte på hva i all verden er det vi skal spise nå? Det var jo litt lys mose oppå grønn mose, og det var ordentlig grønn, våt mose. Kan det spises? Men så klart blir man jo forklart alle rettene av servitørene og kokkene, og de sier hva man skal spise og hvordan. Her var det den hvite mosen på toppen som var spisenes. Og det smakte bra, litt salt, nesten som chips. Nok en gang kjempe overrasket over maten og vi synes jo at dette var bare helt topp. For en opplevelse!Jeg må berømme servitørene og kokkene som jobber der. De aller fleste av de er veldig unge og ekstremt talentfulle. Måten de jobber på viser tydelig at de er veldig opptatt av mat og drikke og de utfører jobben på en helt unik måte. Men, det er nok ikke hvem som helst som får jobb på slike restauranter, her er det kun de beste av de beste. 

Tid for neste rett. Her ble vi server et kjempe stort egg, og man kunne tydelig se at selve egge kunne ikke spises. Men et par minutter etter at det kom på bordet så begynte det å lukte veldig røkt, ganske stramt også. En ny servitør/kokk som var ved bordet forklarte om retten og sa vi skulle bare løfte opp den overste delen av egget.


Og under der var det små egg som ble røkt inne i egget. De skulle man spise hele, altså hele egget i munnen på en gang. Og det smakte jo egg, men røkte egg. Hvor mange ganger har du spist et røkt egg? Var i alle fall første gang for meg.

I og med at det var 20 retter vi skulle igjennom så kom de med ganske korte mellomrom. Vi rakk jo så klart å bli ferdig med en før en ny kom, men det var verre med vinen. Var ikke hver gang vi klarte å drikke opp den. Skjønte jo det at her må man bare drikke litt mer, litt fortere. Ikke for fort da, man vil jo ha med seg matopplevelsen. Det ble tid for rett nr 4, og selv om jeg ikke hadde spist så veldig mye, begynte jeg å kjenne det litt i magen. Ikke sånn at jeg var mett eller noe, men jeg begynte å bli bekymret for de neste 16 rettene. Nok en overraskelse ble satt på bordet og jeg tenkte med en gang at her skulle jeg ikke la meg lure nei, så jo så klart at det var de grønne bladene som stakk ut av blomsterpotta som skulle  spises. Lurer ikke meg nei! Kunne ikke tatt mer feil. Vær så god her er litt jord dere skal spise. Hva, er det ikke de grønne plantene? Neida, de fungerte bar som "skaft" for røttene som lå i jorda vi skulle spise. Eller, det ble litt feil, for det var jo røttene vi skulle spise, men også jorda de lå i. Smakte ikke jord, det er jo så klart bare laget slik at det har samme farge og konsistens. Røttene var jo grønne kremete greier, husker ikke hva de kalte det desverre. Ble fortalt så mye om hver rett at jeg klarer ikke å huske alt som ble sagt. Må bare fortelle alt med mine egne ord i stedet. 
Før jeg forteller videre om denne fantastiske opplevelsen må jeg jo også si at det ble mye mat etterhvert og det er ikke alt jeg husker helt spesifikk hva var. Ble ordentlig overveldet over hele opplevelsen så man burde nesten ha absolutt alt på film for å kunne huske det. Men så tenker jeg også at det er jo ikke noe gøy for andre hvis jeg skal røpe alt! Neida, ikke vær redd, de bytter på menyen flere ganger i løpet av et år, så selv om jeg forteller mye om forskjellige retter her så er det helt sikker ikke alt dette andre vil oppleve. Klart de passer på at alle får en helt unik matopplevelse. 

Klarte ikke å spise ferdig rett nr 4 før rett nr 5 kom. Kanskje like greit, mye mat man skal igjennom så det var bare å spare plass i magen. Denne gangen så vi i alle fall hva vi skulle spise, men kombinasjonen var jo helt absurd, trodde jeg i alle fall. Små, søte boller med sardiner tredd igjennom? Det kunne jo ikke smake bra! Men her var det ikke snakk om å ikke smake, langt der i fra, her skulle alt smakes på uansett. Og tro meg, det smakte godt. Helt utrolig at en slik kombinasjon kan smake godt, men det gjorde det altså, men ikke lag det hjemme, overlat det til profesjonelle.Ja da, hode, skinn og alt....... gjennom denne lille bollen...

Det var godt at det kom litt grønt inne i mellom dette også for det er litt lettere å spise og man blir ikke så veldig stapp mett av det. Selv om det er små porsjoner så merker man det jo på magen alikevel, så da var det godt at dette her kom nå, ikke så alt for mektig selv om det var tartar under de grønne bladene!

Nå begynner jeg å bli litt mett, men det er plass til mer. Og nå kom det noe som ikke er min favoritt, men som selvfølgelig skulle smakes på allikevel. Blåskjell.Men ikke tro at du bare skulle spise det som var inne i skjellet. Neida, det var bare å løfte av "topp lokket" og spise resten. Ja da innmaten og bunn av skjellet skulle spises. Det er også bare de to hele skjellene man ser på tappen av alle de halve som var spisenes, resten var pynt. Fantastisk:)

Før vi fikk neste rett var en av kokkene borte ved bordet vårt og satte fra seg en liten klokke. Vi lurte jo på hva i all verden skal skje nå, hva er neste rett på menyen! Det var faktisk noe av det "simpleste" man kunne tenke seg, egg, men det er jo laget til på en helt fantastisk måte som man aldri ville ha tenkt på selv. Så vel utført på alle mulige måter. Men det var jo så klart en liten vri denne gangen også, vi måtte steke egge selv. Så slik fikk vi vår tallerken/stekepanne og da var det bare å sette i gang. 2 minutter skulle egge ligge der, og det var derfor vi hadde fått denne klokken slik at servitørene/kokkene skulle høre når våre to minutter var gått. Genialt!Og nå begynner jeg virkelig å kjenne at jeg er mett, men det er jo helt krise for det er fortsatt mange retter igjen. Hvordan skal dette gå? Her er det bare å proppe i seg det man kan, ikke snakk om at denne matopplevelsen skal gå fra meg, dette får bare gå som det går:)


Neste rett var like spennende som de forrige, hvis ikke ennå mer spennende. Trodde aldri jeg skulle kunne si at jeg har spist dette, men det har jeg. Vi fikk lær! Det smakte litt rart må jeg si, og jeg tror ikke jeg skal prøve å kopiere dette hjemme. Men veldig gøy å ha prøvd det også.
Da var det på tide med litt grønt igjen. Og nå fikk vi noe som lignet litt på ertene inne i en sukkerert. Som jeg har nevnt tidligere så er det viktig å huske at all maten de lager kommer direkte fra naturen i Skandinavia og det er ferske råvarer hver eneste dag. Flere av kokkene er opp veldig tidlig på morgenen, tror det var rundt klokken 04:00 for å gå ut å plukke disse råvarene. Det er jo så klart at smaken også er deretter, helt utsøkt.


Desverre så begynner jeg å bli så mett nå at det er litt vanskelig å få med seg hva alt er, og det er jo heller ikke så lett å holde styr på 20 forskjellige retter som er helt nye for alle sansene. Kunne nesten ikke sitte med penn og papir å skrive ned alt servitørene og kokken sa om maten, ville ha vært litt uhøffelig synes jeg, og ikke minst, vi ville jo aldri ha blitt ferdig.

Det neste vi fikk vet jeg ikke hvordan jeg skal beskrive, men man kan jo se litt fra bildet hva det kan være. Det var ganske sprøtt og litt salt, kunne nesten ha vært en form for noe snacks lignende greier. Det smakt så klart kjempe godt, og gjen litt lett for magen.
Jeg må også innrømme at jeg ikke husker rekkefølgen av rettene heller, noen av de husker jeg godt, mens noen vet jeg rett og slett ikke når vi fikk. Men man vil jo allikevel få en liten forståelse av konseptet og hvordan maten blir servert. Mellom alt det uvanlige, spesielle og morsomme måltidene var også en av rettene hjemmelagt brød. Så klart helt særegent for Noma og laget på en helt egen måte. Fantastisk brød, men dette blir veldig tungt for magen så her gjeller det å ikke spise alt for mye av det. 


Må si jeg er utrolig imponert av alle de som jobber på Noma for de kan virkelig mat, men de er også kjempe flinke til å se an gjestene. De hadde helt sikkert planlagt på forhånd hvilke retter vi skulle få når, men de var virkelig flinke til å ta hensyn til at mange blir veldig fort mette, mens andre kanskje har mer plass i magen. Uansett, så går man ikke sulten derfra! Så disse små "grønne" tallerkenene satte i alle fall jeg veldig pris på. 


Men vi er ikke ferdige riktig ennå. Det står i menyen at det er 20 retter, men det er faktisk litt flere. Kan jo være at noe av salatrettene, brød eller noe ikke telles i menyen, for vi ble fortsatt servert masse mat, og selve "hovedretten" hadde vi ikke fått ennå. De neste rettene som vi fikk husker jeg desverre ikke hva var, men den første smakte litt søtt og kunne minne som tynne, tynne potetgull flak, bare i en mye mer eksklusiv stil vel og merke. På dette tidspunktet er alt som er tynt, lett og ikke så mektig veldig greit å spise. Ikke tro at jeg klager på at det var for mye mat for det gjør jeg aldeles ikke, alt var jo helt fantastisk og jeg ville jo ikke at denne fantastiske opplevelsen skulle ta slutt. Måtte bare ha en liten bildeserie av noen av rettene vi fikk. Litt flaut å ikke huske noe av hva det var eller hvilke ingredienser det var laget av, men sånn blir det altså. Vel, husker jo i alle fall den ene av de, den som ser ut som små tynne knekkebrød, og det var jo en meget fancy versjon av en type knekkebrød. Så var det klart for hovedrettene, og det første var en utsøkt fiskerett som smakte så godt at jeg faktisk glemte helt hvor mett jeg var. Det smakte altså helt fantastisk. Jeg er ikke noe flink til å lage fisk, får liksom ikke den kjempe gode smaken og det ser aldri så veldig innbydende ut så det er noe jeg setter veldig pris på å få servert ute på restaurant. 

Neste hovedrett var da en kjøtt rett, og hvis jeg ikke husker helt feil så var det en indrefilet. Behøver vel ikke en gang å begynne å forklare hvor mør og god den var, det sier seg vel selv. Fantastisk, nok en gang. Det er en ting jeg ikke har nevnt ennå og det er all vinen vi fikk til maten. Vi hadde jo så klart bestilt en vin meny slik at vi skulle få mest mulige smaks opplevelser denne kvelden. Er jo mye bedre og la de som virkelig kan mat og vin plukke dette ut for deg. Og her var vi nok litt overrasket for det var noen av vinene som var kjempe gode, men så var det er par som ikke falt helt i vår smak. Og det gjaldt rødvinen vi fikk til kjøttet. Den var kjempe tynn og litt søt, så det minnet nesten om saft. Selv om vi ikke likte den så godt så var ikke dette noe billig skvip vi ble servert, og det kan jo tenkes at det er mange andre som synes denne type rødvin er det aller beste man kan få. Den skulle i alle fall være veldig bra til kjøttet. Kvelden gikk og det var på tide å kaste seg ut i dessertene, her trenger man virkelig en egen dessert mage uten tvil. Det første vi fikk smakte litt som noe surkrem lignenede og det ble servert i bringebære saus (tror det var det det var), med litt revet mørk sjokolade og karamell til. Flott kombinasjon av surt og søtt. 
   

Så kom kakeboksene på bordet. Må si jeg synes det var en flott måte å servere kakene på, er jo egentlig så enkelt, men alikevel så ser det kjempe stilig ut. Vi fikk 3 forskjellige kakebokser med tre forskjellige typer kaker. Selvfølgelig fikk vi også kaffe til kakene.


I tillegg til de tre kakeboksene ble det også lagt frem noe som var pakket inn i brunt papir. Vi fikk beskjed om at det skulle pakkes opp og inne i papiret lå det små karamellbiter. For de som har hunder så vil de vel påstå at det så ut som hundegodis, for det så faktisk helt lik ut, men var jo langt i fra det det var. Og nok en gang bruker man enkle ting og metoder til å skape en helt annen opplevelse enn det man er vant til på en restaurant. Man kan i alle fall ikke klage på kreativiteten her:)  
Middagen var kommet til veis ende og det var på tide og takke for seg, og ikke minst gjøre opp regningen, men det behøver vi ikke å gå så veldig nøye inn på her;) Eneste jeg kan si er at jeg har aldri sett en så dyr regning i min liv, og ser vel kanskje ikke en så stor regning igjen, eller...........


Det eneste jeg kan konkludere med er at det var verdt hver eneste krone, og jeg føler meg som verdens heldigste som har fått æren av å være på en så flott restaurant og en så unik opplevelse. Anbefaler alle å prøve så godt de kan å prøve å booke bord på Noma, dere vil aldri angre på det!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)