fredag 23. mai 2014

Flashpacker vs. BackpackerJeg sitter å leser dagens nettutgave av Aftenposten og som vanlig så er jeg jo innom Aftenposten Reise (samt alle andre reise sider og artikler man finner i alle andre aviser), slik som jeg pleier. Kom over en særdeles interessante artikkel her om å være en flashpacker.
Jeg personlig synes kanskje dette uttrykket ble fremstilt litt negativt og til en viss grad så kan jeg jo forstå hvorfor. Artikkelen tok for seg ungdom som skal ut å reise i verden men har gått litt bort fra den "gamle" tradisjonelle backpacking greia. Eksempelvis at man reiser mye mer med fly nå enn med tog og buss slik som en ekte backpacker vil gjøre. Jeg kan jo innrømme med en gang at jeg er en flashpacker, og at jeg aldri 100% har vært en backpacker. Jeg har bodd på typiske backpacker steder, men jeg har aldri sovet i en sovesal og den ene gangen jeg og to andre i mitt reisefølge skulle dele rom med en ukjent person sjekket vi ut etter ett døgn. Det hadde ikke noe med personen vi delte rom med, for hun så vi kun en gang når hun lå og sov, men vi/jeg taklet det bare ikke. Jeg har bodd på alt fra shabby hosell /motell  til flotte 5 stjerners hoteller, men jeg bruker generelt ikke mye penger på å bo. Jeg har ett krav og det er at det skal være rent på rommet. Jeg sparer jo også mye penger på å ikke bo så rå flott og det er i mine øyne et kjempe kupp. Jeg kan også spise alt mulig av mat, jeg har vært på alt fra Restaurant Noma (som igjen er kåret til verdens beste restaurant), til rullekjøkken på stranda i Bali. Som regel så flyr jeg når jeg skal ut å reise, men har ikke noe problem med å ta verken tog eller buss, det eneste er at nå har det blitt så billig å fly at det er billigere enn å ta bussen eller toget på mange destinasjoner, i alle fall for min del ;)
Tilbake til artikkelen i Aftenposten så må jeg si det at jeg skjønner hvorfor de har vinklet inn det å være en flashpacker på en litt negativ måte. Her var det jo snakk om unge mennesker som skal ut på reiser over en lengre periode og i stedet for å følge den gode gamle normen om å reise så lenge som mulig til en så billig penge som mulig, så har de mye flere krav og et høyere budsjett enn den tradisjonelle backpackeren. Det vel kanskje ikke noe galt i det, men argumentene som blir brukt på hvorfor det er slik synes jeg er litt rare. Det sies at man er redd for det en og det andre og at derfor velger man dyrere bo alternativer, reisealternativer osv osv. Da tenker jeg rett og slett at hvis du er redd når du er ute å reiser så burde man kanskje ikke ha reise i det hele tatt? Man må alltid ta florhånds regler og det er viktig å ikke være naiv når man er i andre land og kulturer, men hele gleden med å reise må jo bli borte hvis man skal være redd store deler at tiden. Eller er det bare en dårlig unnskyldning fordi man rett og slett har blitt bortskjemt?
  

Men en ting jeg synes er veldig viktig å nevne her er at jeg er nesten 35 år og da er det da virkelig lov å ikke reise som en backpacker, hvis man ikke ønsker det selv så klart. Uansett så har jeg opplev min del av shabby hotellrom, restauranter, barer og ikke minst steder generelt. For de som er over 25-30 år er jo det å da være en flashpacker er helt genialt. Jeg føler da at man er relativ sparsom med penger på enkelte ting samtidig som man har litt kriterier. Jeg er egentlig veldig fornøyd med at min reisemåte har fått et navn jeg da, det er jo nesten som å ha fått en diagnose. Det flotte med å være en flashpacker er jo at en gang i blant så er det helt lovlig å unne seg litt luksus, og det uten at man skal ha noen bekymringer for det. Skulle jo ha tatt seg ut om jeg skulle ha bodd på hostell i en sovesal når jeg skal på bryllup på et slott i Italia! Nei, enkelte ganger må man unne seg det lille ekstra.
2 kommentarer:

  1. Er så enig med deg i at av og til må en unne seg litt luksus. Og er jo selv over de 35 der jeg har råd til å kjøre litt høyere standard. Har selv i yngre år delt både bolig og rom med flere og det har jammen sin charm det også. Men nå har vell de fleste ungdommene mye bedre råd enn før som gjør at de kan kjøpe seg litt mer enn vi kunne gjøre

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er faktisk litt forskjell på å reise når man er 20 år og 30 år. Du har nok helt rett med at folk har litt mer penger nå enn før. Jeg bare håper mange unge velger backpacker/budsjett reisen frem til de er litt eldre og da kan velge litt dyrere ting. Tror de er veldig lærerikt å reise på den måten og jeg tror også det er ekstremt mange unge som kunne ha trengt en liten wake up call hvis man kna si det på den måten.

      Slett

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)