onsdag 21. august 2013

10 nyttige ting å vite om Oslo Lufthavn


Norges hoved flyplass Oslo Lufthavn gjennomgår i disse dager et massivt ansiktsløft. Det bygges en helt ny terminal. Jammen på tide for flyplassen har overgått sin kapasitet for lenge siden. Men denne nye terminalen, eller pir Nord som den kalles er ikke ferdig før i 2017. Så det vil si at alle passasjerer må smøre seg med tålmodighet frem til da for i høysesongen og ferie tidene er det trangt om plassen på lufthavnen. Jeg tilbringer veldig mye av min tid på flyplassen og her kommer jeg med en liten liste over ting som kan være veldig nyttig for de reisende å vite. Mange av Norges reisende kommer jo også fra andre "små" flyplasser rundt om i landet og for de så kan Oslo Lufthavn virke veldig stort og ikke minst forvirrende.


1. Pir Syd

I september i fjor, 2012, åpnet den nye pir syd på innenlands siden av flyplassen. Den er lokalisert en liten gåtur fra hovedterminalen, faktisk så tar det ca 20 minutter fra sjekk inn og helt ut til denne piren. Her er det viktig å beregne god tid hvis du ser flyet ditt skal gå fra 19a-h. Utgang 19H er den som er aller lengst unna.


2. Flere handlingselskaper

Det er mange flyselskaper som er på Oslo Lufthavn og hver av disse har sin egen bakke handling agent. SAS Ground Handling er den største og har bakke tjenesten til SAS, Lufthansa, Estonian, Widerøe samt flere av de største charter selskapene som Thomas Cook Scandinavia bare for å nevne en. Røros Flyservice har bakke tjenesten til Norwegian og er av den grunn et ganske stort selskap, mens Menzies har f.eks British Airways og Air Berlin, samt Quatar Airways for å nevne noen der. En annen ting som kan være greit å vite her er at på innlands siden av flyplassen har både SAS og Norwegian egne service sentre, mens på utenlands siden er det kun SAS som har service skranke. Skal man da komme i kontakt med flyselskaper som SAS ikke handler, må man hele veien ut til sjekkinn området for å snakke med de.3. Familiesluse

Rett før sommeren i år så åpnet det en egen familie sluse til sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Dette er for å gjøre reisen lettere for de som reiser spesielt med små barn, men også for alle andre. Det sier seg selv at det tar lengre tid med en barnefamilie enn enkelt reisende når man skal igjennom sikkerhetskontrollen. Denne slusene er godt merket og man legger fort merke til den gule ballongen.
4. Lange køer i passkontroll

I sesongene, altså fellesferiene gjennom hele året kan det forekomme lange køer i passkontrollen. Det er dessverre slik at dette så kalte non Schengen området er ikke veldig stort og de fleste flyene som går herfra går nogenlunde samtidig. I tillegg til dette så er det mye store fly som parkerer på dette området. Det finnes kun 4 sluser i passkontrollen og ofte så opplever man at kun to av slusene er åpne, dessverre! Her må man regne litt ekstra tid hvis du skal reise utenfor Schengen. Mitt tips her er å gå bort til passkontrollen og sjekke om det er mye kø før man setter seg og spiser litt, tar et glass eller handler i tax free butikkene. 


5. Mye buss gater

Oslo lufthavn er en byggeplass i disse dager og vil være det frem til 2017. På grunn av dette er det slik at det er ikke nok bro tilknyttede gater til flyene, altså så må flyene parkere på en flyoppstillingplass hvor man må ta buss for å komme ut til flyet. Det er derfor viktig for alle passasjerer å følge med på monitorene når det står go to gate, boarding og gate closing. I de tilfellene hvor det er buss til flyet vil utgangene/gatene stenge senest 25 minutter før avgang. Men husk, alle fly stenger gatene sine ca 15 minutter før selv om det er en bro tilknyttet gate.
6. Tollklarering

Kommer du fra utlandet og skal reise videre med fly innenriks så MÅ ALLE passasjerer tollklarere bagasjen sin. Altså så må man hente den på bagasje båndet og ta den gjennom tollen og avlevert den på nytt hos det selskapet man reiser med. Dette er IKKE noe flyselskapene har bestemt, men en del av norske myndighetskrav.


7. Barnevogner

Alle barnevogner skal sjekkes inn på sjekkinn og dette er for at de ikke skal bli ødelagt under transport. Leverer man barnevognen ved gaten/utgangen og den skulle bli ødelagt under flyvningen så risikerer man å ikke få erstatning for den. Men husk, her er det forskjellig regler hos de forskjellige selskapene så les om dette på forhånd på flyselskapets nettsider. Alle selskaper som SAS Ground Handling har kontrakter med på Oslo Lufthavn har barnevogner til utlån. Disse finner man ved SAS service senter innland og utland.


8. Nødpass 

Ha alltid med deg passet uansett hvor du skal reise. Mange flyselskaper krever ikke pass for reiser innenfor Schengen men alikevel ta det med. Mange hoteller krever at man viser pass ved innsjekk der. Skal du reise utenfor Schengen MÅ du ha med passet. Det er forskjellige regler for gyldighet osv i de forskjellige landene så her er det passasjerene sitt ansvar å sjekke dette. Passet må også være i god stand. For reiser til USA f.eks pass på at passet er gyldig i minst 6 måneder etter ankomst til landet. USA er også veldig strenge på hvordan passet ser ut, det MÅ være i god stand, bilde siden må ikke være løs f.eks. Skal du reise langt så sjekk ut passregler og visum regler for landet du skal til. Masse info om dette på flyselskapene sine sider og sidene til f.eks ambassaden til landet du reiser til,


9. Mange utgangs bytter

I og med at det bygges såpass mye på Oslo Lufthavn er det som tidligere nevnt trangt om plassen. Dette gjelder for både fly og mennesker. Alt dette fører også til mye utgangsbytter på avgangene. Grunnen til dette er at flyplassen rett og slett ikke har kapasitet til å ta seg av alle flyene som kommer og går fra lufthavnen. Blir et fly litt forsinket ut fra gaten sin så har det en effekt på annen trafikk.


10. Lekefly

Det er viktig å sysselsette barna før man går ombord i et fly. Det finnes lekefly for barna ved gate 45 på utland, gate 16 på innland og bak Starbucks i ankomsthallen. Her kan de få utløp for litt energi for turen videre.
Da håper jeg dette var noen nyttige tips som gjør reisen til/fra Oslo Lufthavn litt lettere. Har forøvrig flere innlegg med reisetips så det er bare å søke etter det i bloggen min;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)