torsdag 10. oktober 2013

Hva skjedde med høfligheten?


Hva vil det si å være høflig? Det er nok mange som har sine meninger her, men det finnes jo faktisk en standard på hva som er høflig og hva som er uhøflig. Jeg tror jeg kan si meg rett i at vi nordmenn ikke er av den aller høfligste typen, og i noen situasjoner er vi skikkelig uhøflige. Jeg har bodd i England i et par år og britene er jo verdens kjent for å være ekstremt høflige mot hverandre og jeg har reist mye og sett mye av andre kulturer.
Jeg er også gift med en ire og tilbringer myetid i Irland og ser jo med en gang at vi nordmenn rett og slett er et uhøflig folkeslag! Vi har mye å lære av andre kulturer, det er det ingen tvil om. Man skulle tro at jo mer vi mennesker og verden utvikler seg jo mer, etikette, empati og godhet og høflighet skulle vi lære, men det virker som alt går i stikk motsatt retning. Daglig så legger jeg merke til hvordan vi oppfører oss, og hvor mange folk som sier 'jeg skal ha.....' når de skal kjøpe noe på cafe, bar, restaurant etc? F.eks, jeg skal ha en cola og en bolle. Det er det faktisk de fleste som gjør. Men det heter da virkelig 'kan jeg få......' eller 'jeg vil gjerne ha......' Og hvor mange har glemt ordet takk, og hvor mange barn lærer ikke å bruke dette orde! Eller hva med vær så snill! Listen er så alt for lang og jeg vet ikke hav som er verre, at vi voksne ikke klarer å bruke disse frasene eller at vi lærer barna våre å ikke bruke disse ordene.

Jeg som jobber på en flyplass ser og opplever veldig mye, det er faktisk helt utrolig hvor mye det er i løpet av en dag hvis man bare prøver å være litt oppmerksom på det, eller slik som meg, veldig opptatt av det. Bare for å redegjøre litt av det opplever aller mest så skal jeg sette opp en liten liste.

1. Fått toalett døra nesten rett i fleisen på vei ut av toalettet (offentlig sted), skjer i alle fall 3 av 5 ganger. Holder man ikke døra for den som går rett bak deg?????

2. Blitt så og si løpt ned av "små" barn som flakser og virrer rundt uten at foreldrene sier noe. Barna har ikke fått beskjed om å se seg for eller holde seg litt i ro. (Dette er på en flyplass det er viktig å passe på barna her).

3. Blir gått ned/løpt over, skumpet borti, kjørt over av traller eller barnevogner uten at noen sier unnskyld. Det er da helt vanlig at man sier unnskyld hvis man "dytter" borti folk.

4. Bli tiltal som DU! /DØH! Man kan vel si enten unnskyld eller hei eller noe i den duren?

5. Er det normalt at voksne mennesker hyler og skriker til andre når de ikke får det som de vil? Det opplever jeg så alt for mange ganger.

6. Respekt for eldre. Det er det mange som ikke har i det hele tatt. Noe som er litt underlig for i utrolig mange land i verden så er det noe som er satt ekstremt høyt og noe som er forventet av absolutt alle, at man SKAL ha respekt for de eldre.

7. Førstemann syndromet. Alle sammen skal vært først hele tiden. Først på/av toget, først i kø, først inn i kinosalen, først, først, først, meg, meg, meg??????? Setter bare spørsmålstegn ved hele greia her.


Så hvorfor er det slik? Norge og nordmenn har jo egentlig lang tradisjoner når det gjelder folkeskikk og etikette, hva skjedde?

3 kommentarer:

 1. Kjempebra skrevet, jeg er så enig! Nordmenn eier virkelig ikke høflighet (lenger)! Det er nesten skremmende hvordan enkelte oppfører seg. Man merker det kanskje spesielt når man reiser mye selv, og opplever hvor høflige folk er i andre land - spesielt UK som du nevner. Noe av det verste er folk som dulter borti deg/presser seg forbi deg UTEN å si unnskyld enten før eller etter. Er det så vanskelig? Tror neppe de hadde satt pris på samme oppførsel!

  Huff, ble nesten litt oppjaget nå.. :P Håper folk tar seg sammen og lærer å behandle medmenneskene sine med respekt her i landet. =/

  SvarSlett
 2. Enig i alle punktene dine her, utenom nr.2. Barn må få lov til å være barn!

  Punkt nr 7 er jeg redd er et selvforsterkende overlevelsesprinsipp. Når en begynner, følger de andre med. Det handler vel i stor grad om å ikke miste sjansen sin til å komme på/frem/med, selv om logikken tilsier at man oftest vil gjøre det, og fornuften vet at om alle opptrer rolig og behersket, så vil alle få komme med. En nobelprisvinner i økonomi kom frem til det samme resultatet. Det er noe dyrisk over det...

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig at barn må få være barn, men er man ikke redd for at barne ditt kan forsvinne i folkemengden inne på en flyplass? Og så mener jeg også at barn må lære seg å f.eks ikke løpe foran div kjøretøy som ansatte bruker på flyplassen (f.eks golfbiler som assistanse tjenesten bruker), passe på at de ikke "river" eldre mennesker over ende, passer på de som f.eks sitter i rullestol!!!???? Dette er jo bare normal folkeskikk, høflighet, respekt for andre mennesker. Ikke bare barn som må lære det, men vi voksne har ansvaret her for at de lærer slike ting :)

   Slett

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)