søndag 27. oktober 2013

Slik kan utenlandsferien bli bedre


Jeg ser mange mennesker hver dag som stresser seg avgårde på flytoget og inn i terminalen på Oslo Lufthavn, og jeg kan ikke la være å tenke, "kanskje du skulle ha tatt et tidligere tog!" Det er kanskje regel nummer 1 for en bedre reise, planlegg god tid til flyplassen. Det er faktisk ting som kan gå galt på veien. Enten man kjører bil eller tar toget så beregn god tid. Toget kan være forsinket (selv om flytoget nesten aldri er det), eller det kan være veiarbeid på veien med omkjøringer og det hele, eller det kan ha vært en ulykke. Det er mye bedre å ha litt god tid på flyplassen enn å komme hese blesene til sjekk inn skranken og i verste fall miste flyet. For å lage en grei og enkel oversikt over ting som kan gjøre reisen din bedre setter jeg opp en punktliste under som kan være til stor hjelp for mange.1. Ikke stress deg frem til flyplassen, beregn god tid, du får en mye bedre start på denne måten. Er du sent ute så kan det i verste fall ende med at du/dere mister flyet. Det skjer dessverre veldig ofte, flyselskapene holder ikke flyet fordi du er for sent ute, selv ikke om det har vært omkjøring på veien eller toget er forsinket.

2. Ikke pakk med deg mer enn du klarer å bære selv, ha heller ikke for mye eller for stor håndbagasje. Trenger man virkelig en koffert på 20-23 kg hvis man skal på 2-3 ukers ferie? Det er bare å være flink til å planlegge hva du skal ha med deg, du kan ha masse forskjellige antrekk til ferien uten å dra med deg en alt for stor og stappfull koffert. Jo mindre du har å dra på jo mindre stressende er det og ikke minst lettere å frakte med seg. Husk at det er du som skal bære bagasjen din frem og tilbake fra ferien! Når det kommer til håndbagasje så pakk kun det du virkelig trenger. 1 kolli holder vel lenge, flyselskapene tillater ikke mer heller. Men tenk også på at det kan hende du skal handle noe på veien og da vil fu få litt poser eller lignende som også skal bæres rundt på.

3. Dette skal du ALLTID ha i håndbagasjen din:

- Pass
- Lommebok
- Medisiner (hvis du bruker det)
- Hus nøkler / bilnøkler (blir bagasjen din borte på turen så sitter man fint i det)
- Billetter, hotellbestillinger, leiebil bestilling osv
- Eventuelle andre reisedokumenter som f.eks visum/innreise tillatelser


4. Når man skal på utenlandsreise så er det heller ikke dumt å vite litt om stedet man skal til. Gjør deg gjerne kjent med kulturen og tradisjonen til stedet/landet, lær deg høflighetsfraser og reis med åpent sinn. Det som kanskje er helt vanlig for oss er kanskje ikke så vanlig for alle andre. Ordet takk kan du godt lære deg på lokal språket. Ikke vær redd for å smake på fremmed mat for i mange land og kulturer er det meget uhøflig å si nei takk til mat man blir tilbudt. Vi nordmenn er også fæle til å peke og dette er noe du burde unngå i utlandet, det er nemlig ikke mange kulturer som anser dette som noe "pent".

5. Penger og kredittkort. Man vil vil ikke dra noen steder uten. Noen gode tips her er at du kanskje tar ut litt penger (lokal valuta) på flyplassen før du drar, bare for å ha noe cash. Men ikke ta ut for mye for det er billigere å ta ut penger i en minibank i det landet du skal til. Ikke ha for mye kontanter på deg! Skulle du være så uheldig å bli frastjålet penger så er det kun en viss sum forsikringen din vil dekke. Det er veldig viktig å sette seg inn i reiseforsikringen din hvis uhellet skulle være ute, det er mange forskjellige forsikringer, vit hva din dekker. Ha også alltid minimum to bankkort/kredittkort og ha de separat fra hverandre hele tiden. Skulle du da bli frastjålet eller mister lommeboken så har du et backup kort du kan bruke.

6. Kle deg ordentlig. Som jeg nevnte litt lengre opp så er det greit å sette seg litt inn i kulturen til landet du skal besøke. Det er ikke alle kledninger som er like heldige å ha på seg alle steder. Mange land med turisme "bryr" seg kanskje ikke, men det har jo noe å gjøre med respekt for andre land og kulturer. Ikke glem at det er du som er den besøkende og da er det du som må følge landets lover og regler. Jenter burde unngå alt for korte skjørt og topper og gutta burde unngå bar overkropp på offentlige steder (gjelder ikke stranda så klart). Det er ikke alltid det er like populært med singletter på gutter heller. Skal man besøke templer, hellige steder eller lignende så kan det være ganske strenge regler til bekledning. Ikke vise skuldre og knær blant annet, dette gjelder begge kjønn. Jeg har funnet ut at på tur så er et par saronger helt supert å ha med seg til enhver tid, de kan brukes til alt, dekke hode og kropp, ja de kan også brukes til å bære ting i.

7. Reis med er åpent sinn, det er ingen ting som gjør reiser enklere hvis man gjør dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)