onsdag 9. juli 2014

Skal du reise med fly? Les dette...Det er sommerferie og veldig mange mennesker skal ut å reise. Ikke alle er like reisevante og det er mye tid, penger og planlegging som har gått med til turen. Mange av oss skal kanskje reise fra andre flyplasser i Norge mens veldig mange resier direkte fra Gardermoen/OSL. Uansett hvor du reiser i fra er det en del ting man burde vite på forhånd og det er kanskje mange som har spørsmål rundt dette.


Først og fremst så kan jeg jo nevne det at Gardermoen er så og si mitt andre hjem, det er her jeg har min arbeidsplass så jeg tilbringer veldig mye tid her. Dette gjør jo at jeg kjenner flyplassen rimelig godt og vet hvordan den fungerer. Jeg har jobbet her i over 8 år så jeg har sett, opplevd og erfart en god del fra flybransjen og det er ikke umulig at jeg har et bra tips eller to til de reisende. Jeg tenkte jeg skulle sette opp en liten liste her over ting som er greit å vite før man legger ut på tur, enten om det er alene, med familien eller med venner. En ting jeg kan nevne alle først er kapasiteten på Oslo Lufthavn Gardermoen, den er rett og slett sprengt. Samtlige flyselskaper på Osl har opplevd en enorm passasjer vekst de siste årene og det fortsetter bare å stige. Dette har ført til at det er rimelig trangt om plassen båder for passasjerene og de ansatte på flyplassen, noe som igjen kan være ganske så frustrerende til tider, spesielt i det som kalles for peak (den mest travle tiden på dagen). Og skal du ut på ferietur, ja da er det mest sansynelig at du reiser midt i peak tiden. Det er her det er greit å være litt forberedt på hva du kan forvente deg.

1. Vær ute i god tid på flyplassen, skal man reise utenlands burde man være på flyplassen minst to timer før avgang (legg merke til at i USA og flere andre steder krever de at passasjerene er på flyplassen minst 3 timer før avreise), reiser du innenlands så burde man møte opp ca halvannen time før avgang. Husk, de fleste selskaper stenger sjekk inn fra 1 time til 45 minutter før avgang, og da er det stengt. Er du for sent til innsjekk mister du plassen din og du må kjøpe ny billett.

2. Som jeg nevnte så er det trangt om plassen på Gardermoen, ikke bli stresset om du knapt klarer å komme deg inn dørene på flyplassen, det er desverre slik det har blitt. Som en konsekvens av dette så er det jo så klart en del køer også, men vær litt tolmodig så kommer man seg fram. Dette er jo også en av grunnne til at man SKAL være tidlig ute på flyplassen.

3. De fleste passasjerer må sjekke seg inn på automatene på flyplassen for så å levere baggasjen sin på baggasjedroppen. Her vil det være køer, og de kan være lange. Dette skyldes av at baggasjebåndet på Oslo lufthavn rett og slett ikke klarer kapasitetn på all baggasjen som folk har med seg. Flyplassen er alt for liten på alle mulige måter og dette går desverre utover håndteringen av passasjerene og deres baggasje. Så selv om flyselskapene bemanner alle skrankene sine vil det ikke hjelpe stort da baggasjebåndet ikke klarer å ta baggasjen fort nok. Vær tidlig ute og du har godt tid til å stå litt i kø.

4. Uansett hvor du skal reise så ha med deg pass! Det er ikke alle land i Europa du må vise passet ditt, og det er ikke alle selskaper som behøver det ved innsjekk heller, men for sikkerhets skyld ha det alltid med. Hoteller krever pass, og skulle man være uheldig og man må f.eks til lege eller politi må man ha passet sitt. PASS ER DET ENESTE GYLDIGE LEGIMITASJONEN NORDMENN HAR!

5. Les billetten din! Trenger du visum? Hvor mye baggasje kan du ha med uten å måtte betale, når stenger innsjekk osv. Det er veldig viktig informasjon som står der!

6. Når du skal igjennom sikkerhetskontrollen så husk reglene om flytende veske. Ikke lov til å ha tuber/beholdere/flasker som er over 100ml, selv om det nesten er tomt. Alt som er under 100ml må legges i gjennomsiktige plastposer som man finner ved sikkerhetskontrollen, disse er gratis på osl, men kan koste penger på andre flyplasser i verden,

7. Så var det jakker, sko, laptopper, belte og ellers alt som har metall i seg. Det skal av kroppen eller ut av veska. Gjør deg gjerne klar mens du står i kø så går det litt fortere. Huske det er mange som skal ut å reise og da er det fint om man tar litt hensyn til hverandre.

8. Hvis du skal handle i tax free og skal reise flere strekninger med fly den dagen (altså ikke bare fra osl til ett annet sted men videre derifra igjen), må du få alt flytende forseglet. Hvis ikke vil de ta det i sikkerhetskontrollen. Dette gjelder da også passasjerer som kommer fra utlandet og reiser til andre norske destinasjoner via Gardermoen.

9. Vær på gaten i god tid!!!!!!! Gaten stenger ca 15 min FØR avganstid. Og da er det stengt passasjere som ikke er på gaten innen tidsfristen vil bli tatt av flyet, Baggasjen din også! Normalt sett så starter man å ta ombord passasjerene ca 30 min før avgang, men noen starter litt tidligere og noen opptil 20 min før avgang.

10. Hør på hva som blir sagt over hlytalleren! Sier man steterad 14-32 først, ja da er det de som går først ombord, IKKE seteradene før rad 14. barn under 2 år og de som trenger ekstra assistanse kan også selvfølgelig gå først ombord hvis de ønsker det!

11. Vel inne i flyet og du har funnet plassen din, ja da setter du deg ned. Ikke sperr midtgangen for alle andre, slipp de forbi!!!!!!!!!!! Du har lov til å ha med en stk håndbaggasje, og kun 1 og den legger du enten i hattehyllen eller under setet foran deg. Ungå å måtte reise deg opp fra sete flere ganger, det sperrer veien for andre passasjerer.

12. Til slutt kommer noe som er veldig veldig viktig, oppfør deg ordentlig! Folkeskikk er noe alt for mange glemmer når de skal på tur! Ikke bann, hyl og skrik hvis du har for mye baggasje, kommet for sent til innsjekk eller til gate! Det er ikke personalet sin feil at du ikke har lest reglene eller møtt opp i tide!!!!!!!!!! Er man snill og hyggelig har man ekstra lyst til å hjelpe passasjerer med hva det måtte være. Det kan også tenkes at de som jobber på flyplassen kan mye om å reise og i alle fall alle reglene til flyselskapet sitt:)

God tur!

3 kommentarer:

 1. Smarte råd. Skulle ønske at folk virkelig leste 10 og 11. Da hadde jo ting virkelig gått som smurt. Men uansett så samler nordmenn seg som en biesverm og alle skal først ombord. Gudnådemeg så irriterende. Skulle noen ganger ønsket å se at de i gaten stoppet nummer-snikerne. Kanskje gjør de det. Men de flightene jeg har tatt, sitter snikerne stolte som haner på radene sine og bryr seg ikke.

  Jeg har det siste året hatt København som min utreiseflyplass, og her må jeg si at ting har gått overraskende greit, selv på de store utreisedagene. Kanskje har jeg vært heldig - men særlig i sikkerhetskontrollen har folk virkelig skjønt hva som skal av og ut. Jeg bruker likevel nesten alltid å ha god tid på Kastrup. Ikke plagsomt å ha god tid i butikkene der.
  Fra høsten blir Billund "min" flyplass, spent på hvordan det er der. Aldri reist fra den før!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er rart hvordan det virker som om ting fungerer mye bedre i andre land mens her hjemme i Norge hører ikke folk etter i det hele tatt. Men jeg har sett nordmenn som ikke kan å oppføre seg i utlandet også jeg, utrolig flaut å være norsk når folk står midt inne i et Lufthansa fly og roper til hverandre og hele flyet at de ikke sitter sammen. Jeg måtte faktisk løse problemet for jeg satt nesten ved siden av den ene så jeg bare gav bort sete mitt for at de to skulle holde fred og ikke skjemme ut alle nordmen som var ombord. Billund er helt topp, liten og fin. Har reise derfra bare en gang men det fungerte veldig bra :)

   Slett
 2. Ikke sant....
  Har sett beundrende på køen inn på Lufthansafly i Paris, mens jeg selv står i bikuben inn til SAS-flyet.
  Er det nordmenn som skal inn i slike køer, blir det som du sier straks kaos.

  Godt å høre at Billund er topp, det går iallefall nok fly til Verden derfra, og det er det viktigste.

  Det eneste som er blitt bedre, er at folk nå ser ut til å respektere linjen ved bagasjebåndet. De står stort sett bak nå, og har gjerne forstått at da ser ALLE bedre og når din bagasje kommer, kan du stige frem og unngå kaos. Men det måtte en strek til, det går ikke an å forstå det uten.....

  SvarSlett

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)