torsdag 19. september 2013

Værforholdene på Oslo Lufthavn


Det er høst og snart vinter og vi vet jo alle hvordan været kan være i hele Norges land i disse tider. Værforholdene har alltid vært veldig varierende og ofte en utfordring særlig for transport industrien. Ingen unntak i år heller, men dette er jo noe Ola Nordmann burde være vant til. I dag er det veldig tåkete på Oslo Lufthavn samt flere andre flyplasser i Norge og dette medfører dessverre forsinkelser for flere passasjerer. Nå har det seg slik at ingen av flyselskapene får gjort så mye med dette og hver enkelt passasjer må rett og slett smøre seg med tålmodighet. 


Tåka i dag har medført at det er slot tider inn til flyplassen og alle fly, uansett selskap vil merke dette da de ikke får lov til å lande før air trafic controll gir de lov. 


Ser du rullebanen bak det lille flyet? Nei, ikke jeg heller. Her er det normalt fin sikt ut på rullebanen og det er kanskje forståelig at det blir litt kluss i trafikken når man ikke ser lengre enn dette. Sikkerhetsmessig så er det også helt ok at air traffic controll (flytårnet) øker avstanden mellom flyene i forhold til hva det normalt er. 

Men etter hvert når vinteren kommer vil ikke denne type tåke være det største problemet på landets flyplasser. Da blir det faktisk værre. Freezing fog og freezing rain, altså tåke og regn som fryser til is i lufta, er et særdeles kjent problem i Norge. Denne type tåke og regn er også farlig for flymotorene så her er flyselskapene meget påpasselig og tar det ekstra tid for å avise motorene ved gaten, ja så tar det den tida det tar. Når alt kommer til alt så er det jo snakk om sikkerheten her og det er det ingen selskaper som spøker med, det er største og viktigste prioritet for de alle. 

Jeg er like overrasket hvert år når høsten og vinteren kommer at det faktisk finnes masse folk som har null forståelse for været. Vi bor jo i Norge! Det er da virkelig ikke noe nytt at været kan være ganske dårlig til tider. Folk fra østlandet og omegn burde lære litt fra de som bor i Nord Norge eller ute på "øyene" på Vestlandet, de er veldig vant til vær utfordringer og vet hva det kan medføre. Stay calm and relaxed, været er uforutsigbart uansett hvor mye vi klager! 

Norges flyplasser er faktisk på verdens toppen når det gjelder å håndtere dårlig vær, spesielt snø og det er utallige andre flyplasser ( representanter fra flyplassen så klart) som har vært på besøk på Oslo Lufthavn for å se hva som gjøres her. Dette har til og med vært på tv;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)