onsdag 8. januar 2014

Hvordan kunne reise så mye man vil!


Først og fremst så vil dette innlegget være for de som ønsker, og liker å reise, og særlig for de som ønsker å reise mer men vet ikke helt hvordan man skal få råd til det. Man sitter jo i forskjellige situasjoner her i livet og det er veldig forskjellig hva folk har å rutte med når det kommer til reising og ferier. Men det er alltid en fellesnever for alle, uansett hvilken situasjon man sitter i, spare! Så har det jo også litt å si om hvordan man prioriterer tid og pengene sine. 





Det har blitt mer og mer vanlig å reise for alle aldersgrupper og man ser kanskje flere og flere unge reise, og ikke bare på syden turer om sommeren. En to ukers syden tur om sommeren burde man fint klare å spare til så det kommer jeg ikke til å nevne noe mer om her, men heller fokusere mer på tipsene for de som ønsker å reise mer og lengre. For de som fortsatt bor hjemme hos mor og far og ikke har så mye bo kostnader eller andre utgifter så burde det å spare være nokså lett. Det er jo meget sannsynlig at man studerer eller noe slikt som gjør at man ikke kan jobbe en 100% stilling og da blir jo inntektene deretter. Men det er viktig å finne en jobb hvor man kan jobbe litt om kveldene og helst i helgene. Finner man en jobb som har skiftarbeid så vi man kunne få muligheten til å tjene mer penger ved å jobbe litt ugunstige tider. Men skal man jobbe i en bedrift hvor det er skift arbeid må man også regne med å dedikere helgene og eller fritiden til jobben. Har du jobbehelg må du nok stå over festen som er på fredag og lørdag. Men som sagt har du ingen bo kostnader eller andre faste utgifter er det ingen grunn til å ikke kunne spare seg opp penger til reise, det handler kun om prioriteringer. For de som er litt eldre og har slike utgifter vil det nok ta litt lengre tid å kunne spare opp penger til reising og ferie, men til gjengjeld så er man mest sannsynlig i 100% arbeid og tjener deretter. Skal man spare til noe så er det ofte at man må kutte på noe annet. Sett gjerne opp et budsjett over hva du tjener og hva du bruker, det kan hende du vil få deg noen overraskelser her.






Som sagt så gjelder det å spare og prioritere, og for å få til det man vil så kreves det også litt innsats og viljestyrke fra deg selv. Har du mulighet til å jobb litt ekstra? Hvis ja så gjør gjerne det. Finn ut hvor mange timer ekstra du kan sette av til jobb istedet for å gjøre noe annet. Tenk over hva du bruker penger på. Det er klart man må sette av penger til det som er mest nødvendig som regninger og husleie/lån, men finn ut hvor du kan spare litt. En ting som jeg har funnet ut er en flott måte å spare/bruke mindre penger på er ved handling av mat. Her er det sinnssykt mye penger å spare bare du er litt bevist på hva du kjøper. Alltid skriv en handleliste over hva du trenger og hold deg til den. Ja, jeg vet dette er drit kjedelige greier og man ofte ikke gidder å gjøre dette, men det kan spare deg en del penger. Jeg sier ikke at man skal handle inn en gang i uka  for hele uka (som veldig mange eksperter sier), jeg klarer ikke det selv en gang, men bare tenk etter hva du kjøper. Følg med i tilbuds blader som kommer i posten, ikke la deg friste av alle tilbudene men se etter hva du trenger. Ta deg bryderiet med å gå i forskjellige butikker hvis de har forskjellige tilbud på akkurat det du trenger. Det er også mye billigprodukter i butikkene, og de er ikke alltid så dårlige som folk skal ha det til. Kan du velge et billig produkt fremfor en merkevare så sparer man ofte litt penger på det. Ikke kjøp mer mat enn du trenger, da slipper du å kaste masse mat. Vær også flink til å spise rester hvis man har mat til overs, det smaker like godt og du sparer en hel del penger ved å spise opp all maten du kjøper i stedet for å kaste for så å kjøpe ny. Hos oss er vi veldig flinke til dette og vi har veldig lave mat kostnader, gjennomsnittlig ca 2500 kr i måneden (vi er to personer og en hund). Kjenner folk som er helt oppe i 10.000 kr i måneden på mat for familie på 4, det er jo bare helt galskap ;)  






Veldig mange bruker også mye penger på å kjøpe klær, her kan du også spare en hel del. Jeg kjøper ikke så mye klær her hjemme, men jeg sparer heller de pengene til jeg skal reise bort og handler ofte for en brøkdel av prisene her hjemme. Så var det det å handle kun det man trenger, det er ikke så lett og jeg ryker ofte på mer eller noe helt annet enn det jeg egentlig skulle da. Men så er jeg også veldig flink til å handle på salg eller gå på outlets i utlandet og da finner man utrolig mange flotte kupp. Det er også klart at merkeklær koster mer og da er det viktig å spørre seg selv, trenger jeg dette? Når det gjelder bukser,skjørt, bluser, gensere o.l så behøver det ikke være de dyreste merkene, det er ingen som ser det allikevel. Vil du ha masse dyre klær eller vil du reise og oppleve ting? Jeg har faktisk funnet en flott kombo av dette og det heter å handle på salg og outlet i utlandet. Har jo noe merke greier jeg også, men 60 dollar (ca 350 kr) for Marc Jacobs lommebok kontra 1100,- (som den koster her hjemme) er stor forskjell. 


(vel........ fashion i klesveien er ikke så lett å holde seg unna da)





I tillegg til dette så er det også mange andre måter å spare på som å passe på at man ikke har det dyreste telefon abonnementet, dyreste strøm leverandøren, forsikringer osv. Men det skal ikke jeg så så veldig inn på her, det får jeg overlate til økonomi eksperter. Men ta deg tiden til å undersøk alle slike ting, det er verdt det, tro meg, vi har spart penger på å bytte forsikringsselskap og fått ned renta på lånet siden huset har steget i verdi. Se også om du bør bytte bank. En ting er i alle fall sikkert, ha en reisekonto som du sparer alle pengene på og bruk (uavhengig av hvilken bank du er kunde i) en bank som har gebyr frie uttak på visa kortet i utlandet. 







Det er ikke bare det å spare opp penger på forhånd som er viktig, men også hvor mye penger du bruker på reisen/ferien. Det er jo klart det tar lengre tid å spare opp 30.000 enn 10.000, så er du litt smart så vil pengene strekke til litt lengre, noe som gjør at du kanskje kan få råd til flere reiser. Det er heller ikke noen hemmelighet at det er stor pris forskjell her i verden. Noen eksempler på billige land å reise til er Øst-Europa og Baltikum, de fleste landene i Asia og deler av Karibien. Jeg er også ganske sikker på at de fleste landene, med noen unntak, i Afrika og Sør-Amerika er nokså billige for oss Nordmenn. Men igjen så er jo de fleste land i verden litt billigere for oss siden det er såpass dyrt her i landet. Men vil du reise langt og lenge og vil at pengene dine skal strekke så langt som over hode mulig så vil jeg anbefale flere steder i Asia som f.eks Indonesia, Thailand, Vietnam og Kambodsja. Det samme gjelder i Europa, ta turer til land som Polen, Latvia, Tsjekkia, Ungarn og resten av Øst-Europa og Baltikum, det er veldig billig i disse landene og reiseveien er kort. Polen f.eks tror jeg er veldig undervurdert, der er det nemlig mange flotte byer og det er kjempe billig der og man kan få veldig billige flybilletter dit. 





Man må jo også komme seg til reisemålet og man må ha et sted å bo. Hvordan få dette på billigst mulig måte? Vel, når det kommer til flybilletter så er det viktig å følge med på salg hos de forskjellige flyselskapene og turoperatørene. Har et flyselskap salg så er det meget mulig at det er flere som har det. Sammenlign priser, og glem for all del ikke at diss lavprisselskapene har visse kriterier tilknyttet sine billetter som at man må betale for, bagasje o.l. Husk å regn sammen rubel å bitt når du sammenligner, ikke minst reisekostnadene til og fra flyplassene, det kan utgjøre forskjeller dette også. Ikke glem å les all informasjon om flybilletten du bestiller, da slipper du uventede kostnader. Godt eksempel her er Ryan Air, les alt så du slipper å betale for å sjekke inn, eller ekstra bagasje, bare for å nevne noe. Glem ikke at det er en grunn til at flybillettene er billig, det er ikke noe ekstra service tilknyttet disse. Du kan ikke forvente å betale noen hundrelapper for flybilletten din for så å kunne få bruke fast track på flyplassen, eller få mat ombord eller booke om billetten slik du ønsker, eller ha flere kolli bagasje. Dette gjelder absolutt alle flyselskaper! 

Her må man velge litt selv hva man vil ha ut av flyreisen, jeg liker å fly med Star Alliance for da er jeg sikret assistanse hvis det skulle oppstå f.eks kanselleringer eller store forsinkelser (Star Alliance er et samarbeid mellom flere forskjellige selskaper i verden, de jobber sammen om å kunne tilby kundene sin de beste alternativene. Det finnes to andre store allianser også, One World og Sky Team). Man har også muligheten til å opptjene bonus poeng innenfor alliansene. Jeg velger de fleste gangene å fly SAS fra Gardermoen og det har vist seg å ha sine fordeler. Jeg har f.eks hatt så mange reiser i 2013 og tjent opp nok bonuspoeng til at jeg har blitt gull kunde. Jeg har ikke blitt det fordi jeg har kjøpt dyre billetter, tvert i mot, jeg har fulgt med på salg og hele 3 ganger i 2013 fikk jeg flybillett til New York for ca 3700 kr. I tillegg til dette så har jeg alltid meldt meg på SAS sin julekalender, og det resulterte i at jeg fikk trippel bonuspoeng på en reise jeg hadde til Dublin. Slike bonuspoeng kan igjen benyttes til flybilletter og man får nesten gratis flyturer. Jeg har vært i Polen for ca 900 kr tur/retur, Ungarn for ca 1000 kr t/r og Dublin for 1000 kr t/r, bare for å nevne noen. Selv om andre selskaper da koster en hundrelapp eller noe mindre så er det verdt det i lengden, for meg, å velge SAS og Star Alliance. 

Har du Trumf kort? Da kan du bruke poengene/pengene der på å sette inn på ditt Eurobonuskort. Dette er ikke grunnpoeng så det vil ikke ha noe å si for statusen din (basic, sølv eller gull medlem), men det kan være med på å bidra til at du har nok poeng til en "gratis" flyreise. Uansett, det å planlegge reisen, være ute i god tid med å bestille billetter, følge med på salg og sammenligne priser vil kunne gi deg noen supre tilbud.




Når det gjelder hoteller så er det igjen veldig opp til hver enkelt hva man vil ha. Jeg er ikke så nøye på hotellet, bare jeg har et rent rom med bad så er jeg fornøyd. Så klart det er digg å bo på 5 stjerners hotell, men MÅ du ha det? Her er det jo utrolig mye å spare, man må heller ikke ta til takke med 1 stjernes hoteller bare fordi man ønsker å spare litt på bo utgiftene. Igjen så gjelder det å planlegge i god tid, jo lengre tid i forveien du bestiller desto større sjanse for at du får en god pris. Så gjelder det å sammenligne priser da, det må man alltid gjøre. På div hotellsider finnes det også loyaltietsprogram, som på hotels.com hvar du får den 11.natten gratis hver gang du bestiller igjennom de eller på hotelclub.com hvor du opptjener penger du kan trekke fra på ditt utvalgte hotell opphold. Jeg bestiller mye igjennom Hotelclub.com har har til gjengjeld hatt gleden av å trekke fra flere hundre kroner på mine regninger opp gjennom årene. 




Det er jo ikke alltid man vil la prise i landet bestemme hvor man skal reise så det er egentlig alltid greit å følge et par "regler" uansett hvor man skal dra, slik at man kan spare litt på krona eller få mest mulig ut av den. Flere av de har jeg allerede nevnt, men her kommer et par tips til. 

Research om stedet er faktisk ikke så veldig dumt, på denne måten vet du hva du kan vente deg og du vet litt på forhånd hva du vil se og gjøre. Velg offentlig transport i stedet for taxi, buss er ofte veldig billig de fleste steder. Eller så kan man jo også vurdere å bruke beina, da får man sett masse samtidig og det er helt gratis:) Noen land har jo også så billig taxi at man ikke tenker på å ta noe annet, men igjen så er det nok busser på mange av disse stedene og de er ennå billigere. 

Jeg er ikke noe særlig til backpacker når jeg er på tur, jeg liker å spise god mat med god drikke til, men det er ikke dermed sagt at man må betale en formue for det. Bruk Trip Advisor, det gjør jeg, spesielt for å finne restauranter og der har jeg kommet over masse super bra steder, med kjempe god og billig mat. 

Er det mange turer/utflukter på feriestedet man kan tenke seg å være med på? Da lønner det seg å vurdere om dette er noe man kan gjøre på egen hånd i stedet for å være en del av en organisert gruppe. Dette kan man spare veldig mye penger på for slike gruppe turer/utflukter vet å ta seg betalt. 





Da håper jeg dette var noen tips man har bruk for, og kanskje det var noen tips man ikke har hørt eller lest før andre steder? Håper dette gjør at man kanskje fikk råd til akkurat den turen du trodde du måtte gi slipp på fordi du ikke hadde penger til det allikevel :)

BON VOYAGE! 




blogglisten_741834a0e618bc5491d85537742dd822

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Takk for din kommentar. Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i vei!:)

Hi! Thank you for taking the time to comment on my blog. If you have any questions please contact me:)